Business Internaţional

Inventie pentru lenesi: jocuri video care te ajuta sa faci sport

10.10.2005, 16:14 125

Un nou val tehnologic introduce dimensiunea realismului in jocurile video si ii obliga pe tineri sa faca miscare pentru a se bucura de actiunea de pe ecran, informeaza cotidianul The Wall Street Journal.

Jocurile video au fost considerate pana acum vinovate ca ii impingeau pe tineri la pasivitate si dependenta de televizor. Dar o noua generatie de "exer-jocuri" (jocuri video imbi-nate cu miscare si exercitii fizice) va schimba in curand aceasta perceptie.

Noile jocuri video necesita echipamente speciale, care inlocuiesc deja traditionalul joystick. Printre noile aparate se numara platforme cu benzi, pe care copiii pot sari si dansa, echipamente izometrice care stimuleaza musculatura in timpul jocului sau chiar camere video atat de reale, incat copiii sa creada ca se afla in mijlocul actiunii pe care o controleaza pe ecranul televizorului sau computerului. Lucrurile au mers atat de departe, incat unele jocuri din aceasta generatie iti pot spune chiar si cate calorii ai eliminat dupa o anumita perioada de joc.

Aceasta noua inventie s-a dovedit atat de populara, incat unele scoli sau chiar centre de fitness au inceput sa le foloseasca, pentru a-i ajuta pe tinerii impatimiti ai jocurilor video sa faca miscare.

Noua tehnologie s-a dovedit a fi o afacere de succes, ceea ce i-a determinat pe japonezii de la Sony sa lanseze un nou program informatic, care functioneaza pe consolele Sony PlayStation, are grafica realista si combina elemente de yoga, aerobica si chiar kickboxing.

Aparitia acestui val de "exer-jocuri", cum au fost ele numite de specialisti, face parte dintr-un program mai larg, care si-a propus sa promoveze potentialul pe care il au jocurile electronice sa imbunatateasca starea de sanatate si tonusul celor care le joaca. Luna trecuta, o conferinta din programul "Jocuri pentru sanatate" a subliniat importanta folosirii unor metode distractive, cum sunt jocurile video, pentru a imbunatati sanatatea pacientilor si chiar pentru a folosi ca tehnici de antrenament pentru unii medici.

Un studiu recent arata ca jocurile video ii ajuta pe copii sa faca fata durerii daca sunt implicati intr-o activitate distractiva - se pare ca jocurile distrag in asa fel atentia, incat creierul permite organismului o toleranta crescuta la durere.

In trecut, expertii in sanatate criticau jocurile video pentru ca promovau un stil de viata pasiv si sedentar, mergand pana la a da vina pe respectivele jocuri pentru problemele de obezitate ale copiilor.

Insa chiar si cei mai inversunati critici ai jocurilor video par incantati de ideea curentului "exer-jocurilor". "Mi se pare o idee extraordinara sa folosesti ultimele tendinte tehnologice cu scopul de a-i ajuta pe copii sa se simta mai bine", spune David Walsh, expert in domeniul relatiilor familiale si fondatorul unui institut de profil. "Cred ca e vorba de o folosire buna a noilor tehnologii pentru a-i ajuta pe copii sa faca miscare", a adaugat Walsh.

Noul curent al "exer-jocurilor" a evoluat din ideea de a face jocurile video mai distractive pentru copii. De exemplu, unul din primele jocuri in materie consta in sincronizarea anumitor miscari de dans cu instructiuni de pe ecranul computerului.

O alta inventie de acest fel a venit acum doi ani tot de la Sony, sub forma unei camere video care urmareste miscarile reale ale jucatorului si il ajuta astfel sa devina personajul principal din interiorul jocului. Ideea era ca noile tehnologii sa faca jocurile mai distractive, dar oficialii companiei Sony spun ca au fost asaltati de scrisori de multumire venite de la parintii care cumparasera echipamentul pentru copiii lor. "Reactia clientilor nostri a fost fantastica", isi aminteste purtatoarea de cuvant a grupului Sony, Jennifer Clark.

Jocurile video vandute la pachet cu camera video respectiva nu sunt cu mult mai scumpe decat jocurile obisnuite pentru calculator, preturile variind in jurul valorii de 50 de dolari (40 de euro).

Alte companii au fost si ele atrase de perspectiva castigurilor din domeniul "exer-jocurilor". Firma PowerGrid Fitness produce aparatul Kilowatt, un echipament care seamana cu o banda de alergare dintr-un centru de fitness. In realitate insa, aparatul este un fel de joystick supradimensionat, care permite celui care il controleaza sa faca miscari mai ample in timp ce se joaca - rezultatele arata ca, in functie de nivelul de dificultate utilizat, jucatorul poate scapa de 300 sau chiar 400 de calorii, dupa cum informeaza oficialii companiei.

James Rosser, un cercetator in domeniul fizioterapiei, a vrut sa testeze personal unul dintre jocurile lansate de Sony - un simulator de skate-boarding numit Antigrav. Studiul a fost efectuat pe 10 colegi de-ai sai, iar rezultatele l-au uimit chiar si pe el. Dupa doar 5 minute de joc, pulsul participantilor la joc crescuse in medie cu 41%, ceea ce demonstra ca este vorba de o metoda eficienta de a elimina calorii.

Dupa ce au desconsiderat moda jocurilor video multa vreme, scolile si centrele de fitness se aliniaza acum rapid catre noua tendinta a jocurilor care te ajuta sa faci miscare in timp ce le joci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO