Business Internaţional

Investitorii au iesit de pe dolari si au cumparat aur

24.09.2007, 18:09 9

Odata cu deprecierea dolarului fata de euro, pretul aurului a inregistrat cel mai ridicat nivel din ultimii 27 de ani la bursele de marfuri din Londra si New York, ceea ce a dus la cresterea investitiilor alternative, scrie Bloomberg.
Aurul a inregistrat o crestere de 15% in acest an, aceasta fiind cea de-a saptea crestere consecutiva anuala. Bunurile garantate cu aur ale fondurilor EFT Securities din Londra aproape ca s-au triplat in ultimele sapte saptamani, inregistrand un nivel record. "Aurul este inaintea tuturor intotdeauna", a declarat Pavel Skitovich, director executiv al OAO Polyus Gold, cel mai mare producator de lingouri din Rusia.
La bursa de metale din Londra valoarea aurului s-a apreciat cu 1,2% sau 9,61 de dolari (6,84 euro), atingand valoarea de 731,01 dolari/uncie (520 euro). La sfarsitul sedintei de tranzactionare pretul aurului a atins nivelul de 731,31 dolari/ uncie, cel mai ridicat nivel din 1980 pana azi, cand pretul aurului a atins 850 de dolari/uncie (605 euro).
Pentru decembrie se asteapta ca pretul aurului sa creasca cu inca 1,2%, atingand un nivel record de 739,30 de $/uncie.
Credit Suisse Group, cea de-a doua mare banca din Elvetia, si-a modificat prognoza pentru pretul aurului, aceasta crescand de la valorile curpinse intre 670 si 720 de dolari/uncie pana la 730 si 770 dolari.
Pretul aurului a depasit pragul de 700 de dolari luna aceasta ca urmare a reactiilor investitorilor care s-au retras de pe pietele ipotecare subprime si au cautat alte instrumente investitionale.
Michael Widmer, director executiv al Calyon, Londra, este de parere ca pana la sfarsitul anului pretul aurului ar putea sa depaseasca chiar si pragul de 800 de dolari/uncie. Frederic Panizzutti, vicepresedinte al MKS Finance, una dintre cele patru turnatorii de aur din Elvetia, a declarat ca pretul aurului nu va depasi nivelul de 750 de doalri/uncie pana la sfarsitul acestui an.
Skitovich chiar a pariat pe o lada intreaga de sampanie Cristal Prestige Cuvee, o sticla costand aproximativ 1.748 de dolari, ca pretul aurului nu va depasi pana la sfarsitul anului pragul de 800 de dolari/uncie (569 euro).
Barrick Gold Corp, cel mai mare producator de lingouri de aur din lume, a declarat ca in urmatorii cinci sau sapte ani, productia mondiala de aur va scadea cu aproximativ 10-15%. Cererea pentru investitii la nivel global pentru cea de-a doua jumatate a anului acesta va fi de 306 tone, comparativ cu cererea de doar 10 tone, inregistrata pentru prima jumatate a anului.
Pretul argintului s-a apreciat cu 2,2% sau 29 de centi, atingand nivelul de 13,2662 de dolari/uncie (9,44 euro) inregistrand cel mai mare nivel din iulie anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO