Business Internaţional

Investitorii de pe bursele europene si-au revenit dupa panica de ieri de dimineata

30.09.2008, 19:16 16

Scaderile din segmentul bancar s-au mentinut insa pe parcursul intregii zile. Totusi, declinul bancilor a fost echilibrat de sectorul minier si de evolutia retailerului britanic Tesco, rezultand o crestere de 0,2% a indicelui de referinta FTSEurofirst 300, la 1.049,23 puncte, pana la jumatatea sedintei de tranzactionare.

Indicele de referinta al pietelor europene de capital deschisese sedinta de marti in scadere, iar bursa de la Tokio a incheiat ziua de tranzactionare cu 4,1% sub cotatiile de luni, dupa ce Camera Reprezentantilor a respins planul de salvare a sectorului financiar.
Indicele FTSEurofirst 300, compus din cele mai importante companii europene, pierduse 2% in deschiderea sedintei, ajungand la 1.026,25 puncte, dupa declinul de 5,2% inregistrat luni.
Acest nivel este cel mai scazut din decembrie 2004.
Potrivit analistilor, FTSE300 ar putea incheia luna septembrie cu o scadere de 12% fata de august, respectiv 13% fata de 30 iunie.
Bancile si-au mentinut scaderile si au fost principala influenta negativa asupra indicelui. Royal Bank of Scotland a pierdut 8%, UniCredit a avut un declin de 5,4%, BNP Paribas a coborat cu 2,9%, iar Deutsche Bank s-a depreciat cu 3,1%.
In plus, actiunile bancii belgiano-franceze Dexia au crescut cu 18%, datorita majorarii de capital de 6,4 mld. euro, la care vor contribui guvernele din Franta, Belgia si Luxemburg si o serie de investitori importanti.
Compania britanica Tesco, al treilea mare retailer la nivel global dupa Carrefour si Wal-Mart, a inregistrat un avans de 3,1% la bursa, dupa ce profitul aferent primului semestru s-a incadrat in asteptari, iar conducerea a imbunatatit dividendul propus pentru acest an.
Indicele Nikkei al bursei japoneze a scazut cu 4,1%, la minimul ultimilor trei ani, in timp ce Topix, un alt barometru al pietei de capital din Japonia, a pierdut 3,6%. La Moscova, tranzactiile bursiere au fost suspendate imediat dupa deschiderea sedintei, autoritatile incercand sa evite noi vanzari masive de actiuni din cauza crizei din SUA.
In cele cateva secunde de tranzactionare de marti, cotatia celui mai mare producator de gaze naturale din lume, Gazprom, a scazut cu 7,8%.
Inceputul acestei saptamani a fost marcat in Europa de o serie de interventii din partea guvernelor din Belgia, Olanda, Luxemburg, Franta, Germania, Marea Britanie si Islanda in sprijinul unor banci comerciale, precum Fortis, Dexia, Bradford & Bingley sau Hypo Real Estate.
Piata japoneza a fost dominata atat de scaderile bancilor, cat si de cele ale principalilor exportatori, printre care Sony (-6,5%), Canon (-6,1%), Honda (-3,7%) si Toyota (-4,6%).
Camera Reprezentantilor din Statele Unite ale Americii a respins luni planul de salvare a sectorului financiar, care presupune alocarea unor fonduri de 700 de miliarde de dolari de la bugetul de stat pentru preluarea datoriilor acumulate de institutiile bancare pe parcursul crizei creditelor ipotecare.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO