Business Internaţional

Investitorii fug de băncile europene însetate de finanţare care rămân cu active de mii de miliarde de euro greu de administrat

Investitorii fug de băncile europene însetate de finanţare care rămân cu active de mii de miliarde de euro greu de administrat

Foto Shatterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

28.11.2011, 00:06 518

Fuga de risc a investitorilor forţează băncile euro­pene să renunţe la eforturile de a vinde credite, imobiliare şi ipoteci de mii de miliarde de euro, ceea ce lasă instituţiile de credit cu munţi de active pe care cu greu îi pot susţine, într-o perioadă în care creditorii caută cu disperare finanţare, iar criza pătrunde în sistemul bancar.

Obstacolele de care s-au împiedicat negocierile dintre bănci şi potenţialii cumpărători, firme de pri­vate equity, fonduri de hedge, bănci străine şi asi­gurători nu pot fi înlăturate cu uşurinţă, spun bancherii care iau parte la aceste discuţii. Impedimentele ameninţă capacitatea industriei bancare de a se salva de la colaps printr-o reducere în masă a gradului de îndatorare, scrie International Finance Review.

"Băncile europene au stat prea mult timp asigurând că totul este bine, când de fapt nu este aşa. Ele realizează încet că nu vor putea face ceea ce pieţele aşteaptă. Înaintăm încet către profunzimile crizei", afirmă un bancher american.

Unele dintre cele mai mari bănci europene, printre care BNP Paribas şi Société Générale, ambele din Franţa, s-au angajat recent să vândă din active. Băncile europene şi-ar putea reduce bilanţurile contabile cu 5.000 de miliarde de euro în următorii trei ani, pentru a întruni cerinţele europene de capital, sumă echivalentă cu 20% din PIB-ul regiunii, printr-un mix de vânzări, renunţări de active şi recapitalizări.

"Este o zonă calamitată. Nu m-ai putea face să cumpăr nicio bancă acolo", spune Paul Casson, direc­tor la Henderson Global Equities.

O combinaţie toxică de expunere mare la datoriile ţărilor europene cu probleme, îngrijorări legate de finanţare şi perspectiva tot mai apropiată a recesiunii în regiune lovesc puternic acţiunile băncilor şi astfel atractivitatea instituţiilor de credit în ochii investi­torilor. Titlurile băncilor din zona euro au scăzut cu mai mult de jumătate de la punctul de maxim din februarie, scrie publicaţia britanică Financial Times.

"Problema este că nu sunt suficienţi cumpărători. Multe bănci vor fi forţate să rămână cu o mare parte din aceste active până când acestea vor ajunge la ma­turitate, ceea ce le va afecta capacitatea de cre­di­ta­re şi va avea un impact negativ asupra economiei", atenţ­i­o­nează Alberto Gallo, analist la banca britanică RBS. Principalul impas de care se lovesc negocierile este preţul, spun cei implicaţi în discuţii. Băncile vor să vândă activele de calitate doar la un preţ apropiat de va­loarea nominală, pentru a evita pierderi mari. In­ves­titorii vor însă active de calitate la preţuri de chilipir. "Investitorii au multă lichiditate, dar vor să cumpere doar la preţuri foarte mici", explică Stefano Marsaglia, analist la Barclays.

Fără lichiditatea care ar fi fost obţinută prin vân­zarea de active, băncile europene cu probleme caută so­luţii de finanţare alternative. Problema este acum că opţiuni tradiţionale precum emisiuni de acţiuni, creş­terea depozitelor sau consolidarea nu mai sunt fezabile. Băncile se îndreaptă astfel către soluţii mai crea­tive, populare înainte de declanşarea crizei, care au ca element central securitizarea (creanţele sunt va­lorificate prin cesionarea către un vehicul investiţio­nal). Analiştii atrag însă atenţia că soluţia nu este un me­dicament general pentru problemele cu care se confruntă băncile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels