Business Internaţional

Investitorii încep să se îndepărteze de Ungaria

Autor: Traian Terzianm

05.12.2010, 23:31 14

Investitorii se feresc să mai investească active ungare deoareceîn condiţiile în care se estimează că forintul se va deprecia, iarnivelul mare al datoriei publice face din Ungaria una dintre celemai vulnerabile ţări emergente, scrie The Wall Street Journal.

Indicele bursier de referinţă din Ungaria a pierdut 11% înnoiembrie, iar forintul maghiar a scăzut cu 9% faţă de dolar şi cu3,3% faţă de euro în cursul lunii precedente. Moneda euro este lacel mai ridicat nivel faţă de moneda maghiară, fiind tranzacţionatăla circa 280 de forinţi.

Presiunile asupra forintului şi altor active ungare s-auaccelerat în ultimele săptămâni, în condiţiile în care investitoriise îndreaptă către activele mai sigure, pe fondul crizei datoriilorsuverane ce s-a reaprins în Occident. Şi problemele interne aleUngariei ţin investitorii la distanţă, semnalând faptul că pieţeleemergente nu sunt imune în faţa situaţiei din Europa de Vest.Disputa dintre guvernul Ungariei şi banca centrală, care laînceputul săptămânii trecute a majorat în mod neaşteptat ratadobânzii cu 0,25%, până la 5,5%, este factorul care pune statulest-european sub presiune. Preocupările privind finanţele publice,precum şi posibilitatea scăderii ratingului de credit ţininvestitorii la distanţă.

Îngrijorarea investitorilor cu privire la sănătatea fiscală dinIrlanda şi din alte ţări europene pune activele riscante subpresiune. În ansamblu, pieţele emergente au avut un an bun, dardatoriile publice ale acestor ţări au intrat sub luminareflectoarelor după reizbucnirea crizei europene. În cazulUngariei, presiunea este agravată de temerile investitorilor cuprivire la politicile guvernamentale recente.

"Este îngrijorător pentru investitori, mai ales când vădministerele şi băncile centrale în conflict, aşa cum este înUngaria. Mai ales în condiţiile în care care ţara trebuie să vinăcu un program dur de austeritate", a declarat Philip Poole,director pe macroeconomie şi strategie a investiţiilor în cadrulHSBC Global Asset Management din Londra.

Andrew Feltus, care gestionează 9,5 mld. dolari în active curandament ridicat la Pioneer Global Asset Management din Boston, adeclarat că firma sa a investit în sectorul corporativ al Ungariei,însă momentan evită ţara. "Aceasta este una dintre cele mairiscante pieţe emergente", a declarat Feltus, care are o părerebună despre Polonia, motiv pentru care compania sa a investit înobligaţiuni guvernamenale în zloţi. Cu toate astea, Feltus esteprecaut cu privire la moneda maghiară şi la active din cauzatemerilor cu privire la nivelul de îndatorare al ţării, care estemult mai mare ca în alte ţări est-europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO