Business Internaţional

IQ-ul populaţiei americane a crescut după introducerea sării iodate în alimentaţie - studiu

IQ-ul populaţiei americane a crescut după introducerea...

Autor: Cătălina Butan

23.07.2013, 16:52 1161

Potrivit unui studiu recent, introducerea sării iodate în America în 1924 a avut un efect pozitiv asupra nivelului de IQ al populaţiei, care a crescut semnficativ, scrie Business Insider.

Studiul realizat de Biroul Naţional de Studii Economice din SUA (NBER) arată că IQ-ul populaţiei din zonele cu deficit de iod a crescut cu 15 puncte după ce a fost introdusă sarea iodată în alimentaţie.

În condiţiile în care un sfert din populaţia Americii locuieşte în acele zone, IQ-ul „ţării” a crescut cu 3,5 puncte. Studiul mai arată că IQ-ul populaţiei americane a crescut cu câte 3 puncte la fiecare zece ani.

Sarea iodată este atât de folosită în alimentaţie încât puţini sunt cei care o sesizează.

Deficitul de iod din organism rămâne însă principala cauză a retardării mintale.

Dacă o femeie are deficit de iod în timp ce este însărcinată, copilul va suferi de retard iar efectele acestei boli sunt ireversibile. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că există aproape 50 de milioane de persoane care suferă de retardare mintală cauzată de deficitul de iod din organism.

 

În ciuda efectelor pozitive, există în acelaşi timp şi efecte negative. Oamenii care suferă de deficit de iod în organism pe termen lung riscă să dezvolte hipertiroidism dacă urmează o dietă pe bază de iod.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO