Business Internaţional

Irlanda a revenit în forţă pe piaţa de obligaţiuni, după încheierea programului internaţional de salvare a ţării

Irlanda a revenit în forţă pe piaţa de obligaţiuni,...

Autor: Anca Dumitrescu

07.01.2014, 20:27 181

Succesul emisiunii de obligaţiuni este unul dintre semnele că investitorii recompensează eforturile Irlandei de redresare a finanţelor ţării.

Obligaţiunile au fost vândute cu o dobândă cu 1,4 puncte procentuale peste mid swap (nivelul de referinţă), sub nivelul anticipat iniţial, de 1,5 puncte peste mid swap.

Randamentul a fost stabilit la 3,543%.

Investitorii s-au oferit să cumpere obligaţiuni în valoare de 15 miliarde de euro, de cinci ori mai mult decât oferta.

Obligaţiunile irlandeze pe termen de 10 ani au fost tranzacţionate marţi cu un randament de 3,289%, aproape de un minim al ultimilor opt ani.

Irlanda este primul stat din zona euro care a ieşit, la sfâşitul anului trecut, din programul de asistenţă financiară internaţională, în valoare de 85 de miliarde de euro, acordat în 2010 de FMI şi Uniunea Europeană.

În schimbul ajutorului financiar, troica creditorilor, formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, a impus majorarea impozitelor, vânzarea unor active publice şi alte reforme structurale dureroase.

Unele bănci mici au fuzionat pentru a forma instituţii financiare viabile, în timp ce Anglo Irish Bank a fost lichidată.

Pentru 2013, autorităţile de la Dublin au anticipat o creştere economică de numai 0,2%, urmată de un avans de 2% în 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels