Business Internaţional

Israelul acuză Iranul că a testat tehnologie utilizată pentru detonarea unei bombe atomice

Israelul acuză Iranul că a testat tehnologie utilizată...

Autor: Mihai Draghici

25.09.2014, 15:50 142

Ministrul israelian al Informaţiilor, Yuval Steinitz, a declarat că Iranul a efectuat o implozie nucleară utilizând uraniu.

Guvernul israelian nu a oferit detalii despre presupusul test atomic, precizând doar că acesta a avut loc în complexul nuclear de la Parchin, situat la 30 de kilometri sud-est de Teheran.

"Este important de precizat că testele de acest fel nu pot fi explicate prin dubla utilizare a tehnologiei - civilă şi militară -, deoarece singurul scop al unui astfel de test este aprinderea seriei de reacţii pentru armamentul nuclear", precizează Guvernul israelian.

Regimul islamist de la Teheran susţine că nu a testat tehnologie destinată armamentului nuclear.

Iranul refuză de mult timp să permită accesul inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică în complexul nuclear de la Parchin, unde, potrivit imaginilor filmate prin sateliţi, sunt activităţi intense. Regimul de la Teheran susţine că la Parchin este o simplă bază militară unde există doar armament convenţional.

Israelul şi Occidentul suspectează că Iranul încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program atomic civil. Regimul islamist de la Teheran neagă acuzaţiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO