Business Internaţional

Italia caută evazioniştii prin evaluarea cheltuielilor, inclusiv pentru animalele de companie

Italia caută evazioniştii prin evaluarea cheltuielilor,...

Autor: Anca Dumitrescu

28.01.2013, 17:56 469

Evaziunea fiscală continuă să fie o problemă în Italia, în pofida eforturilor de combatere a fenomenului, astfel că Agenţia Naţională pentru Venituri  încearcă o nouă metodă, prin care să măsoare nu atât cât câştigă cei care eludează fiscul, ci cât cheltuiesc, inclusiv pentru animalele de companie.

Noul instrument, cunoscut sub numele de ''redditometro'', adică măsurătorul veniturilor, are rolul să reducă posibilitatea evaziunii, evaluând cheltuielile în cazul a zeci de categorii, precum costurile pentru gospodărie, maşina deţinută, vacanţele, abonamentele la sala de sport, folosirea telefonului mobil şi îmbrăcămintea, dar şi animalele de companie, relatează New York Times.

Dacă cheltuielile unei persoane depăşesc cu 20% veniturile declarate, agenţia va cere explicaţii.

Într-o ţară care are nevoie disperată de venituri pentru echilibrarea finanţelor publice şi unde ziarele publică în mod curent articole despre proletarii iubitori de Lamborghini, ar fi fost de aşteptat ca măsura să se bucure de susţinere, cel puţin în rândul celor care îşi plătesc cinstit taxele, dar nu a fost aşa.

Măsura s-a izbit de o opoziţie puternică, nu în ultimul rând din partea retailerilor, îngrijoraţi că astfel vor fi descurajate cheltuielile de consum, cu impact asupra afacerilor lor. Alţii au spus că măsura încalcă drepturile civile, fiind prea invazivă.

Un semnal de alarmă a venit săptămâna trecută chiar şi din partea Asociaţiei Italiene a Veterinarilor, potrivit căreia proprietarul unui câine a refuzat să i se implanteze acestuia un cip de identificare, de teamă că va fi identificat de "redditometro", care monitorizează animalele de companie ca semn al bunăstării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO