Business Internaţional

Italia confiscă iahtul A, al oligarhului rus Melnichenko

Italia confiscă iahtul A, al oligarhului rus Melnichenko

Autor: Dorin Oancea

12.03.2022, 15:53 110

Poliţia italiană a confiscat un superiaht al miliardarului rus Andrey Igorevici Melnichenko, a anunţat sâmbătă biroul premierului, la câteva zile după ce omul de afaceri a fost inclus pe o listă de sancţiuni a UE în urma invaziei Rusiei în Ucraina, scrie Reuters.

Velierul A de 143 de metri, al cărui preţ se ridică la 530 de milioane de euro, a fost pus sub sechestru în portul Trieste din nordul ţării, a precizat guvernul.

Proiectat de Philippe Starck şi construit de Nobiskrug în Germania, vasul este cel mai mare iaht cu vele din lume, a precizat guvernul.

Melnichenko deţinea un important producător de îngrăşăminte, EuroChem Group, şi compania de cărbune SUEK. Companiile au precizat joi, în declaraţii, că acesta a demisionat din funcţia de membru al consiliului de administraţie al ambelor companii şi s-a retras, începând de miercuri.

Un purtător de cuvânt al lui Melnichenko, Alex Andreev, a declarat că omul de afaceri nu are "nicio legătură cu evenimentele tragice din Ucraina. El nu are nicio afiliere politică".

"Nu există niciun fel de justificare pentru a-l plasa pe lista de sancţiuni a UE", a declarat Andreev. "Vom contesta aceste sancţiuni nefondate şi nejustificate şi credem că statul de drept şi bunul simţ vor prevala.

Săptămâna trecută, poliţia italiană a confiscat vile şi iahturi în valoare de 143 de milioane de euro de la cinci ruşi care au fost plasaţi pe lista de sancţiuni.

Operaţiunile poliţiei au făcut parte dintr-o campanie coordonată de statele occidentale pentru a-i sancţiona pe ruşii bogaţi despre care spun că au legături cu preşedintele Vladimir Putin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO