Business Internaţional

Jamie Dimon, bancherul care a uimit Wall Street-ul prin preluarea Bear Stearns

19.03.2008, 19:46 18

In mai putin de o saptamana, Jamie Dimon (foto), directorul executiv al JP Morgan Chase din ianuarie 2006, a devenit unul dintre cei mai puternici bancheri de pe Wall Street, scrie The New York Times. La doar trei zile dupa o serie de negocieri aprinse intre conducerea JP Morgan si cea a Bear Stearns, Dimon a socat lumea intreaga cu anuntul achizitiei bancii americane, la un pret de doar 2 dolari/actiune.
Dimon a devenit astfel unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata financiara americana, provocand o adevarata unda de soc in intreaga lume, nu numai in Statele Unite. Si, asemenea lui J. Pierpont Morgan, fondatorul bancii, Dimon face afaceri pe seama temerilor si panicii care pot cuprinde pietele financiare.
"In fiecare zi esti supus presiunilor, cu fiecare tranzactie pe care o inchei, insa cu atat mai mult am fost pentru aceasta", a declarat Dimon. "Se putea termina si mai rau decat atat", a incheiat el.
Cu toate asigurarile pe care Dimon le-a adus dupa incheierea tranzactiei cu Bear Stearns, el avand parte de sustinerea bancii centrale a Statelor Unite (Fed) si a Trezoreriei americane, investitorii nu s-au lasat convinsi ca tot ce a fost mai rau pentru piata financiara americana a trecut, efectele viitoare putand afecta intreaga economie per ansamblu.
Insa Dimon crede ca achizitia bancii americane a creat doar un val de nervozitate trecator pe pietele financiare, totul urmand sa revina la normalitate in cel mai scurt timp.
Dimon, in varsta de 52 de ani, poate fi considerat un adevarat veteran pe Wall Street, el reusind sa revina printre bancherii de top dupa ce in urma cu zece ani a fost obligat de Sanford Weill, unul dintre cei mai buni prieteni ai sai atunci, sa paraseasca conducerea bancii Citigroup.
Ulterior, Dimon a devenit directorul executiv al Bank One, unde a reusit sa remedieze intr-un timp extrem de scurt evolutia bancii, iar in 2004 a luat hotararea de a vinde banca catre JP Morgan. Chiar si aceasta revenire spectaculoasa a lui Dimon nu poate fi comparata cu achizitia Bear Stearns.
De curand, Dimon este tinut minte de investitorii de pe Wall Street drept cel care l-a angajat pe Tony Blair, fostul prim-ministru al Marii Britanii, pe post de consultant, insa mai mult ca sigur numirea lui Blair a facut-o din considerente de PR. Fostul premier britanic reprezinta banca americana la majoritatea conferintelor bancare internationale.
"Aceasta tranzactie il va schimba complet pe Jamie Dimon", a declarat David Hendler, analist financiar al firmei de consultanta CreditSights. "Acum Dimon va fi privit ca un adevarat trendsetter financiare pe Wall Street", a incheiat Hendler. Si intr-adevar asa se pare ca va fi. Toata lumea se arata dispusa sa-l creada pe Dimon cand sustine ca achizitia bancii Bear Stearns se va dovedi una benefica pentru JP Morgan pe termen lung.
In ciuda faptului ca Dimon are un salariu anual de 44,4 milioane de dolari (28,1 milioane de euro), directorul JP Morgan nu este recunoscut pentru un stil de viata extravagant.
Cu toate ca este genul de sef autoritar, Dimon obisnuieste sa doneze o foarte mare parte din banii pe care ii are in actiuni filantropice, si, spre deosebire de majoritatea bancherilor de pe Wall Street, nu stie sa joace golf.
"Nu exista decat doua motive pentru care oamenii nu dorm, unul pentru ca este prea mult de munca, iar al doilea pentru ca nu pot. In ultimele zile, eu am avut cate putin din ambele motive, abia astept sa ma odihnesc", a declarat Dimon, dupa ce tranzactia dintre JP Morgan si Bear Stearns a fost finalizata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO