Business Internaţional

Japonia încearcă să readucă la viaţă negocierile comerciale din Pacific. Se descurcă mai bine sau mai rău fără SUA în Parteneriatul Trans-Pacific?

Japonia încearcă să readucă la viaţă negocierile...

Autor: Corina Zamfir

23.04.2017, 09:18 491

Japonia este pregătită să relanseze Parteneriatul Trans-Pacific, fără Stetele Unite, într-o schimbare de poziţie dramaică care ar putea readuce uriaşa afacere comercială la viaţă, scrie Financial Times.

Potrivit oficialilor care lucrează în domeniul comerţului, Tokyo este acum gata să treacă la faza următoare fără prea multe schimbări ale textul actual al Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), o mare dezvăluire faţă de reticenţa sa anterioară de a expune agricultorii japonezi la o creştere a importurilor agricole fără a compensa uşurinţa accesului la piaţa auto americană.

Decizia ar putea fi un adevărat avantaj pentru exportatorii de alimente din afara SUA, cum ar fi Australia, şi va schimba dinamica tranzacţiilor comerciale din Asia, oferind o alternativă la Parteneriatul Economic Regional Cuprinzător (RCEP) din China.

"Vom începe discuţiile cu privire la cei unsprezece membri ai TPP, fără SUA, la reuniunea şAsia-Pacific Economic Cooperationţ din luna mai", a declarat ministrul de finanţe Taro Aso la un eveniment recent din New York. Ministrul australian al comerţului, Steven Ciobo, a vizitat Japonia cu o săptămână în urmă pentru a discuta despre o TPP reînviată.

Una dintre primele acţiuni ale lui Donald Trump, în calitate de preşedinte al SUA, urma să fie retragere din Parteneriatul Trans-Pacific. Fără SUA, Japonia va fi cea mai mare economie rămasă în parteneriat. Ceilalţi 10 membri sunt Australia, Brunei, Canada, Chile, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore şi Vietnam.

Australia dorea să meargă înainte indiferent de această situaţie, dar prim-ministrul japonez, Shinzo Abe, a spus că TPP a fost "fără sens" în lipsa SUA, reflectând pierderea unei mari pieţe pentru produsele industriale din Japonia.

Cu toate acestea, mai mulţi factori i-au determinat pe oamenii de afaceri din Tokyo să-şi regândească strategia. În primul rând, este vorba despre conştientizarea că TPP are beneficii economice şi fără SUA - iar Japonia are nevoie de ele, spune Kenichi Kawasaki, coleg de la Institutul Naţional pentru Studii Politice

"Nu ne putem aştepta la revitalizarea economică fără acorduri de liber schimb", spune Kawasaki. Majoritatea câştigurilor japoneze din reducerea tarifelor au fost datorate SUA, adaugă el, dar câştigurile din barierele netarifare se referă în principal la partenerii comerciali asiatici.

Există, de asemenea, şi un aspect geopolitic: TPP va consolida relaţiile Japoniei cu importanţi parteneri regionali precum Australia şi Vietnam. În plus, va menţine regulile dure ale TPP în domenii precum proprietatea intelectuală şi achiziţiile publice, creând presiuni pentru standarde mai înalte în acordul RCEP, care acoperă un set diferit de ţări asiatice, inclusiv Japonia, China, Indonezia şi Filipine.

“TPP este un lucru din trecut pentru Statele Unite ale Americii", a declarat Când vicepreşedintele SUA, Mike Pence, a vizitat Tokyo săptămâna trecută. În ciuda acestui fapt, totuşi, o altă motivaţie pentru Tokyo este de a atrage SUA înapoi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO