Business Internaţional

Jargoanele de pe Wall Street folosite de avocaţi pentru a explica criza financiară derutează şi mai mult publicul

Jargoanele de pe Wall Street folosite de avocaţi pentru...

Autor: Octavian Calei

15.08.2013, 19:05 639

Cazurile de ilegalităţi financiare aduse de către avocaţii business în faţa judecătoriilor din SUA crează confuzii atât pentru judecători şi juraţi cât şi pentru public din cauza jargoanelor din cercurile de traderi care acum ies la suprafaţă în încercarea de a explica rădăcina declanşării crizei financiare din 2008, scrie Wall Street Journal.

Traderii încearcă să explice publicului cauzele tehnice care au stat la baza crizei imobiliare izbucnite în SUA în 2008 şi care a afectat toate economiile din lume încercând să-i familiarizeze pe oamenii care nu au prea multe cunoştinţe financiare cu termeni şi instrumente derivate de pe bursă.

Andrew Luan, fost trader la Deutsche Bank AG, a înfiinţat o firmă de turism numită „The Wall Street Experience” care pentru 50 de dolari îi conduce pe vizitatori în labirintul instrumentelor financiare derivate care au provocat criza financiară.

Oamenii simpli nu sunt singurii care se află în confuzie, acelaşi sentiment planează şi asupra curţilor judecătoreşti americane. În cazul fostului trader Goldman Sachs, Fabrice Tourre, acuzat pentru inducerea în eroare a investitorilor cu nişte titluri de ipotecă create înainte de 2008, judecătoarea îşi exprimă aceeaşi notă de ignoranţă. Unii dintre juraţi aţipeau în timp ce avocaţii explicau ce înseamnă un CDO sintetic iar alţii priveau îngânduraţi la ceas.

„Un CDO sintetic este bolboroseală. Va trebui să explici şi poate să revii şi să mai explici o dată. Ai milă”, le-a spus judecătoarea Katherine Forrest avocaţilor.

Un film numit „Margin Call” din 2011, care ilustrează cum o companie de pe Wall Street vrea să scape discret de titluri ipotecare toxice pe care nici personajele principale nu par să le înţeleagă, a încercat să explice publicului motivele crash-ului imobiliar, însă fără prea mare succes.

„Te rog explică-mi ca şi cum ai povesti unui copil mic. Nu datorită inteligenţei am ajuns până aici, te asigur”, spune John Tuld, personajul principal care joacă în rolul directorului companiei.

Matthew Martens, avocatul care conduce echipa în cazul declanşat împotriva lui Tourre, a încercat să facă o analogie între obligaţiunile de datorii colaterale şi un coş sau să le asemene cu nişte felii.
Jargoanele din pieţele financiare au o istorie îndelungată. Din primele zile, traderii a inventat cuvinte cifrate pentru a-şi proteja tranzacţiile de către cei din afară şi pentru a grăbi comunicarea internă, a explicat profesorul Robert Wright de la Augustana College, Sioux Falls.

„O modalitate de a crea bariere este inventarea de jargoane”, a spus Wright.

Izbucnirea unei crize financiare aduce de cele mai multe ori acest jargon de pe burse în vocabularul tuturor. După crash-ul din 1929, americanii au învăţat termeni noi, precum „cumpărarea în marjă”. După căderea spectaculoasă şi scurtă din 6 mai 2010, oamenii au aflat despre tranzacţiile cu frecvenţă ridicată. Însă popularizarea acestor jargoane nu înseamnă întotdeauna că publicul le va şi înţelege.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO