Business Internaţional

Jean-Claude Trichet: Marea Britanie este oricand bine venita in zona euro

19.11.2008, 19:58 17

In cadrul unui discurs tinut in fata unor economisti, Jean-Claude Trichet a spus ca este la latitudinea poporului britanic sa decida in privinta acestei masuri - insa a evidentiat avantajele pe care le ofera moneda unica, scrie Sky News.

Trichet a mai adus in discutie un sistem financiar global presarat cu neajunsuri ce au provocat Marii Britanii, Europei si Statelor Unite cele mai grave probleme cu care acestea au fost nevoite sa se confrunte de la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial.
In momentul in care a fost intrebat despre posibilitatea ca Marea Britanie sa se alature economiilor din zona euro, Trichet a afirmat: "Acest aspect reprezinta o problema pentru cetatenii Marii Britanii insa aceasta este oricand bine venita. Noi suntem in unanimitate de acord, ramane problema unui acord intre guvern si stat. Exista o serie de avantaje pe care le ofera aderarea la piata unica - nu poti vorbi despre o piata unica in adevaratul sens al cuvantului pana nu se va ajunge in situatia in care toate statele sa adopte moneda euro".
Saptamana trecuta, zona euro a intrat oficial in recesiune pentru prima data de la punerea in circulatie a monedei europene in 1999. Cu toate acestea, euro este in continuare o moneda stabila in comparatie cu lira sterlina - care s-a depreciat cu 15% in raport cu moneda unica, in ultimele sase luni - reinviind speculatiile conform carora Marea Britanie ar fi mai bine pozitionata daca ar adera la zona euro.
Referitor la scenariul economiei globale Trichet a raspuns: "As spune ca, in ansamblu, sistemul global are multe neajunsuri. Am experimentat mai multe crize foarte dificile. Cu toate acestea, este pentru prima data cand centrul financiar al statelor industrializate este paralizat. Este ceva nou si o premiera dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial".
Trichet a mai spus ca este optimist in privinta actualei crize si spera ca aceasta sa isi gaseasca solutionare prin intermediul cooperarii globale, insa a refuzat sa ofere cifre despre cat de lung va fi procesul salvator. El a marturisit ca problemele vor putea fi rezolvate "doar prin eforturi sustinute si coordonate ale autoritatilor", insistand ca toate puterile financiare mondiale "sunt in aceeasi barca".
Odata cu confirmarea intrarii in recesiune a statelor din zona euro, Banca Centrala Europeana se confrunta cu critici referitoare la deciziile ei din domeniul stabilirii dobanzii de referinta, considerandu-se ca procesul de reducere al acesteia a fost prea lent. Datele oficiale au confirmat ca dupa o crestere negativa in trimestrele doi si trei, zona euro a intrat in recesiune. Previziunile arata o evolutie similara pana la jumatatea anului viitor.
Strategii BCE tintesc insa stabilitatea acestei piete in conditiile actualelor turbulente de la nivel international, sugerand ca viitoarele reduceri vor fi atent planificate. La ultima intalnire din noiembrie a fost refuzata propunerea unei reduceri de mai mare anvergura - in parte pentru a se evita ca aceasta masura sa fie vazuta ca o reactie exagerata care ar putea provoca panica pe piete.
Presedintele Trichet a reiterat o afirmatie mai veche de-a sa cum ca previziunile inflationiste vor fi factorul-cheie ce va influenta deciziile bancii. "Nu exclud posibilitatea de a continua sa reducem ratele, daca vom primi confirmarea unei relaxari a riscurilor ce planeaza asupra stabilitatii preturilor", a mai spus el. BCE, responsabila pentru politica monetara a celor 15 state ce impart moneda europeana, a redus pe 6 noiembrie rata de politica monetara cu 0,5%, pana la un nivel de 3,25%. Strategii au dezbatut problema unei reduceri de 0,75%, conform declaratiilor lui Trichet.
Consiliul guvernator al BCE a decis impotriva acestei decizii, in parte pe fondul preocuparilor ca o reducere mai mare ar putea destabiliza pietele.
Reticenta continua a bancilor in a acorda credite interbancare pe termen lung mentine ratele dobanzii ridicate la aceste imprumuturi, valori de referinta pentru unele credite oferite consumatorilor si companiilor din blocul comunitar. Acest proces dilueaza efectul reducerilor ratelor operate de BCE.
Strategii au cazut totusi de acord ca previziunile economice sugereaza ca ratele dobanzii ar trebui reduse in continuare. In acelasi timp, presiunile privind reducerea dobanzii stabilite de BCE vin in conditiile in care institutiile similare din Marea Britanie si Statele Unite au operat reduceri drastice. Banca centrala americana si-a redus doband de referinta pana la 1%, fata de 5,25% in august anul trecut, operan pe parcursul acestei perioade si doua reduceri de 0,75%.
De asemenea, Banca Angliei a socat pe toata lumea la inceputul acesti luni, in momentul in care a redus dobanda de referinta cu 1,5%, pana la 3%, cel mai scazut nivel inregistrat din 1954 incoace.
Decizia a fost adoptata in unanimitate de membrii consiliului de conducere al institutiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO