Business Internaţional

JPMorgan este cea mai puternica banca din lume

25.06.2009, 00:00 63

JPMorgan se afla in fruntea clasamentului celor mai puternice banci in 2009, in timp ce Royal Bank of Scotland (RBS) este institutia bancara care anul trecut a suferit cele mai mari pierderi din randul creditorilor, potrivit unui top intocmit de revista The Banker, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Pierderile RBS a caror valoare se ridica la 59,3 mld. dolari (42,5 mld. euro) in 2008 au eclipsat toti rivalii grupului, chiar si pe Citigroup care a pierdut 53 mld. dolari (38 mld. euro). Wells Fargo s-a aflat in acest top pe locul trei, terminand anul pe minus, cu pierderi de 47,8 mld. dolari (34,3 mld. euro), potrivit revistei The Banker.
Profiturile sectorului bancar la nivel global au scazut anul trecut cu 85%, pana la 115 mld. dolari (82,5 mld. euro), de la 781 mld. dolari (561 mld. euro) in 2007, iar raportul return on equity (ROE) a coborat de la 20% la 2,69%, potrivit estimarilor revistei.
 
JPMorgan detroneaza HSBC si devine cea mai puternica banca
JPMorgan a fost aleasa de The Banker drept cea mai puternica banca de la nivel global dintre cele 1.000 analizate pentru acest top, in urcare fata de anul trecut, cand s-a aflat pe pozitia a patra.
Topul, care se realizeaza din 1970, analizeaza capitalizarea institutiilor si valoarea capitalului de baza Tier 1 detinut de acestea - cel mai relevant indicator pentru analiza stabilitatii bancii, alcatuit din actiuni comune, preferentiale si instrumente hibride de tip debt-equity.
Pentru testele de stres comandate de guvernul Statelor Unite la inceputul acestui an, statul s-a concentrat pe "tangible common equity" - active mobiliare detinute de actionari care nu sunt nici actiuni preferentiale si nici active intangibile -, un instrument de masura a capitalului ce pune un accent mai mare pe resursele pe care o banca le poseda si pe care le poate utiliza, mai degraba decat pe capitalul de baza Tier 1, o masura mai traditionala.
Bank of America s-a clasat pe pozitia secunda, iar Citigroup a incheiat podiumul, urmata pe pozitia a patra de RBS, care a reusit sa urce in top in pofida problemelor cu care s-a confruntat in ultimii trei ani. JPMorgan a fost ajutata pentru aceasta analiza de preluarea Bear Stearns si Washington Mutual, in timp ce Bank of America a castigat o serie de pozitii prin achizitia Merrill Lynch.
Guvernul american a informat Bank of America si Citigroup, pe baza rezultatelor obtinute la testele de stres, ale caror subiecti au fost cele mai mari banci din Statele Unite, ca au nevoie de o recapitalizare de cateva miliarde de dolari. Analiza asupra stabilitatii financiare a JPMorgan a relevat ca aceasta are suficient capital. Cea mai puternica banca din lume a primit permisiunea sa ramburseze statului cele 25 mld. dolari pe care le-a primit de la stat pentru a-si stabiliza pozitia.
Bancile americane, desi potrivit testelor de stres au avut nevoie de capital suplimentar in valoare de 68 mld. dolari, par a fi pe drumul cel bun si par a fi depasit cea mai grea perioada. Zece banci americane au inapoiat statului 68 mld. dolari si au reusit sa scape de restrictiile impuse in momentul oferirii fondurilor federale destinate stabilizarii sistemul bancar american. Printre bancile "norocoase" nu s-au numarat Citigroup, Bank of America si Wells Fargo.
 
Cele mai profitabile banci vin din Asia
HSBC a coborat pe pozitia a cincea intre cele mai mari banci, dupa ce in urma cu un an se situa in fruntea clasamentului, insa este singura dintre primele cinci banci din top care nu au primit ajutor guvernamental, iar in cazul in care aceasta situatie ipotetica s-ar fi concretizat, ar fi urcat pe pozitia a treia, potrivit revistei The Banker. Mitsubishi UFJ a fost cea mai bine pozitionata banca asiatica, pe pozitia a saptea, cu un loc in fata bancii chineze Industrial & Comercial Bank of China (ICBC).
ICBC a fost cea mai profitabila institutie bancara anul trecut, cu castiguri de 21,3 mld. dolari (15,3 mld. euro), potrivit estimarilor The Banker.
Cele mai profitabile cinci banci din lume sunt din China si Spania. China Construction Bank s-a pozitionat pe locul doi, cu un profit de 17,5 mld. dolari (12,5 mld. euro), urmata de Santander, din Spania, cu 15,8 mld. dolari (11,3 mld. euro). Bank of China (12,6 mld. dolari) si BBVA (9,6 mld. dolari) au ocupat pozitiile urmatoare.
Pe pozitiile sase si sapte s-au clasat doua banci britanice, HSBC (9,3 mld. dolari) si Barclays (8,9 mld. dolari).
 
BERD: Daca bancile occidentale se retrag din Est, regiunea intra in colaps
Retragerea bancilor occidentale din Europa de Est ar putea fi fatala pentru regiune si vor fi necesare actiuni concertate pentru a mentine creditorii pe piata, este de parere
Piroska Nagy, economist in cadrul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), scrie agentia de presa Thomson Reuters. O serie de banci europene importante au o expunere masiva in Europa de Est, iar criza financiara globala a alimentat cresterea numarului de credite neperformante, afectand randamentul creditorilor. Bancile occidentale controleaza o mare parte din sistemul financiar din Est, iar "daca una sau doua dintre aceste banci incep sa se retraga, regiunea va intra in colaps", a precizat Nagy, consilierul economistului-sef al BERD, Erik Berglof. Andreea Neferu
 
Citigroup va majora salariile bancherilor cu pana la 50%
Citigroup, banca americana care a primit fonduri guvernamentale in valoare de 45 de miliarde de dolari, va majora salariile de baza cu pana la 50% pentru a compensa o reducere a bonusurilor anuale, conform unei surse familiare cu planul bancii, citate de Bloomberg. De cele mai mari majorari vor beneficia bancherii de investitii si traderii. Cei care lucreaza in consumer banking sau management de risc vor avea parte de ajustari mai mici ale salariilor. Compania cu sediul in New York intentioneaza de asemenea sa acorde optiuni pe actiuni in scopul retentiei angajatilor dupa ce valoarea sa a inregistrat o scadere dramatica de 84% in ultimul an. Citigroup urmeaza in acest fel exemplul Morgan Stanley si UBS in a majora salariile executivilor si angajatilor. Pachetele de plati si beneficiile au reprezentat cele mai mari cheltuieli operationale ale Citigroup anul trecut, atingand 32,4 miliarde de dolari, in scadere cu 4,3% fata de 2007. Catalina Apostoiu

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO