Business Internaţional

KPMG, acuzata in scandalul creditelor ipotecare

28.03.2008, 18:46 28

New Century Financial, al carui colaps a survenit acum un an, chiar la inceputul crizei ipotecare, a recurs la "practici imprudente si inadecvate" care au fost totusi trecute cu vederea si permise de auditorii financiari ai firmei KPMG, conform unui raport emis de Departamentul de Justitie american, citat de International Herald Tribune.
Acest raport este cel mai complex document legat de falimentul unei institutii ipotecare facut public vreodata. Mesajele electronice descoperite in timpul investigatiei au aratat ca unii auditori financiari ai KPMG au tras semnale de alarma privind practicile contabile de la New Century, insa partenerii KPMG care supravegheau auditul nu au luat in considerare aceste avertismente de teama de a nu pierde un client important.
New Century Financial a fost unul dintre liderii de pe piata creditelor subprime, insa perioada sa de succes s-a sfarsit in luna aprilie a anului trecut, cand a dat faliment din cauza intarzierilor platilor de catre clienti si scaderii increderii in randurile creditorilor sai. Raportul evidentiaza clar practicile agresive care stau la baza crizei ipotecare. "Aceasta este o analiza extrem de riguroasa", a spus Zach Gast, un analist al firmei RiskMetrics care a semnalat problemele privind practicile contabile ale New Century in decembrie 2006. "Este cu siguranta cea mai minutioasa analiza a unei companii falimentare pe care am vazut-o vreodata", a adaugat Gast.
Un purtator de cuvant al firmei KPMG, Kathleen Fitzgerald, a negat acuzatiile aduse de raport. "Nu suntem de acord cu concluziile raportului privind KPMG si credem ca o analiza obiectiva a faptelor ne va pune intr-o lumina mai buna", a declarat Fitzgerald. Raportul sustine ca anchetatorii "nu au gasit destule dovezi pentru a decide daca New Century a falsificat registrele contabile, desi neregulile au rezultat aproape de fiecare data intr-o crestere a profitului".
In urma falimentului, creditorii New Century Financial sustin ca li se datoreaza 35 de miliarde de dolari (22 de miliarde de euro). Valoarea actiunilor companiei a atins un maxim de aproape 65,95 dolari/actiune (41,72 euro/actiune) la sfarsitul anului 2004.
Ancheta a fost condusa de Michael J. Missal, avocat si fost anchetator la SEC, organismul de reglementare al pietei de capital din SUA. El a concluzionat ca KPMG si cativa fosti directori executivi ai New Century se fac vinovati in fata legii de daune in valoare de cateva milioane de dolari.
Majoritatea directorilor executivi ai institutiilor ipotecare si-au dat demisia sau au fost concediati in urma falimentului. Un purtator de cuvand a doi dintre cei trei fondatori ai companiei, Edward Gotschall si Robert Cole, a declarat ca ambii au cooperat pe parcursul anchetei, insa nu au analizat inca raportul.
Al treilea fondator, avocat al firmei Bradley Morrice, care a detinut si functia de presedinte si director executiv in 2006 si 2007, nu a putut fi contactat.
Cei trei fondatori ai institutiei au avut un profit de peste 40,5 milioane de dolari (25,6 milioane de euro) din vanzarea actiunilor companiei intre anii 2004 si 2006, conform unei analize executate de Thomson Financial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels