Business Internaţional

La Davos s-au expus problemele, fara solutii

26.01.2004, 00:00 11



Cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos (Elvetia), care s-a incheiat ieri, oamenii de afaceri si oficialii guvernelor din toata lumea si-au exprimat ingrijorarea ca, desi economia globala este pe drumul cel bun, inca exista destule surse de incertitudini din cauza economiei lenese a Europei, a cheltuielilor supradimensionate ale SUA si a saltului economiei chineze.



Totusi, ce ii sperie cel mai tare este posibilitatea ca dolarul sa se prabuseasca. Toti acesti factori intuneca orizontul relansarii economiei mondiale din acest an.



"Sunt optimist, dar sunt si ingrijorat", spune Stephan Newhouse, presedinte al bancii de investitii Morgan Stanley. Si, referindu-se la rolul de motor pe care l-a jucat SUA in ultimii ani, Newhouse a adaugat: "Cresterea economica a SUA nu este sustenabila. Este un mare semn de intrebare aici".



Analistii Organizatiei Natiunilor Unite estimeaza ca economia mondiala va avansa cu 3,5% in 2004, cel mai mare ritm de crestere din ultimii ani, insa vor exista diferente vizibile de la un stat la altul.



SUA atrag importuri din toate statele lumii, astfel ca deficitul de cont curent american urca tot mai mult, iar imprumuturile autoritatilor de asemenea. Aceasta evolutie, precum si deficitul bugetar imens, se reflecta in deprecierea dolarului de pe pietele valutare. Povara o poarta euro, care a castigat anul trecut 20% fata de moneda americana, amenintand relansarea fragila a economiei europene.



In acest timp, statele asiatice, si in special Japonia si China, actioneaza pentru a-si mentine monedele in mod artificial la un nivel scazut pentru a-si ajuta exportatorii.





Discursul lui Trichet



Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, s-a declarat din nou impotriva miscarilor ample ale valutelor. "In conditiile actuale, vrem sa subliniem importanta stabilitatii pe piata valutara. Suntem ingrijorati de evolutiile exagerate ale cursurilor", a declarat Trichet la Davos, potrivit Bloomberg News.



Estimarile BCE, care indica pentru 2004 o crestere economica de 1,6% - fata de 0,4% in 2003, au fost facute utilizand un curs al monedei europene de 1,17 dolari. Analistii de la Bank of America sunt de parere ca ascensiunea euro dincolo de acest nivel, atins la sfarsitul lunii noiembrie, va duce la diminuarea cresterii economice pe acest an cu 0,5%.



Euro s-a tranzactionat la sfarsitul saptamanii trecute la un curs de 1,2581 dolari, mai jos de recordul de 1,2899 dolari atins pe 12 ianuarie, ziua in care Trichet a denuntat pentru prima data "miscarile bruste ale cursurilor valutare".



Francis Mer, ministrul francez de finante, si Wolfgang Clement, ministrul german al economiei, au cerut Statelor Unite si Japoniei sa ia masuri in sensul redresarii dezechilibrelor de pe piata valutara mondiala.





OCDE vede riscul



Parerea oficialilor europeni a fost sustinuta si de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) care sustin ca daca euro va continua sa creasca toate eforturile economiei europene de a iesi din recesiune s-ar putea dovedi inutile.



Pe de alta parte, cresterea economiei americane ar trebui sa ramana "sustinuta", potrivit declaratiilor economistului sef al OCDE, Jean-Phillipe Cotis.



Estimarile OCDE sunt destul de optimiste, indicand o crestere economica anuala a zonei euro de 2-2,5%. In acelasi timp, economia SUA ar putea avansa cu 5,5%, iar cea a Japoniei cu 4%.



De asemenea, Cotis a mustrat cele mai importante state ale lumii - SUA, Japonia, Franta, Germania, Italia si Marea Britanie - pentru ca nu au fost capabile sa tina deficitele bugetare sub control.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24