Business Internaţional

La un an de la evenimentul care a mutilat Wall Street-ul, bancile si-au revenit, dar economia mondiala este in pioneze

La un an de la evenimentul care a mutilat Wall Street-ul, bancile si-au revenit, dar economia mondiala este in pioneze
08.09.2009, 18:32 30

Richard Fuld a ramas in memoria colectiva ca bancherul care ajucat un rol important in cel mai rasunator esec al WallStreet-ului, falimentul bancii de investitii Lehman Brothers. Laaproape un an de la evenimentul ce a zguduit intreaga lumefinanciara, Fuld, sau "gorila" cum a mai fost numit, revine inatentie, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

"Nu ati venit inarmati, asta e un semn bun". Astfel i-aintampinat Fuld pe reporterii agentiei de presa Thomson Reuters inmomentul in care acestia l-au gasit la casa sa de la tara, intr-oatmosfera bucolica, in Ketchum, statul Idaho.

Omul pus la zid pentru colapsul Lehman Brothers pare impovaratinsa nu daramat de povara pe care o reprezinta aniversarea unui ande la faliment.

El isi aminteste ca a dorit sa isi prezinte propria varianta, adorit sa poata sa vina macar el insusi in apararea sa, insa nu afacut-o in parte din cauza scandalului ce s-a iscat in jurul celuimai mare faliment din istoria Statelor Unite si in parte din cauzaca el simtea ca lumea nu este dispusa sa il asculte.

"Stiti ce? Aniversarea se apropie", a spus el. "Am fostinvinuit, am cazut, si toate acestea se vor repeta. Am forta sa letin piept. Lasati-i sa se alinieze, ii astept".

"Cauta pe cineva pe care sa invinovateasca acum si acela sunteu", s-a plans fostul CEO al Lehman.

Fuld, 63 de ani, a preluat conducerea bancii in 1994, candgrupul se confrunta cu o serie de probleme, si l-a ridicat,transformandu-l in cea de-a patra banca de investitii ca marime dinStatele Unite, un colos al Wall Street-ului, ale carui pariuri depe piata ipotecara s-au dovedit extrem de profitabile, atragandinvidia rivalilor. Chiar si Goldman Sachs isi simtea amenintatasuprematia.

Totusi, grupul s-a prabusit sub greutatea activelor toxice, dupace a pierdut increderea investitorilor. Guvernul Statelor Unite siFed i-au intors spatele, refuzand sa injecteze bani pentru a-lsalva, iar cumparatorii nu s-au inghesuit la coada. "Gorila", cummai este numit, a spus ca el a dorit sa vorbeasca, dar nu aveaniciun rost. "Nimeni nu vrea sa auda. Faptele sunt evidente. Nimeninu vrea sa auda vorbindu-se despre asta, mai ales povestea spusa demine".

Fuld refuza sa vorbeasca despre activitatea sa curenta.Prietenii si apropiatii sai spun insa ca el si-a deschis propriafirma de consultanta, Matrix Advisors. "El se mentine departe delumina reflectoarelor, insa participa la multe pranzuri cugreutate", potrivit unui executiv al unei banci de investitii. "Elpastreaza legatura cu prietenii de pe Wall Street".

Statul a jucat rolul de cutie a milei pentrubanci

Falimentul Lehman Brothers a zguduit lumea financiara dintemelii. Toate privirile s-au intors atunci catre stat care a fostinvinuit ca a refuzat sa intinda grupului o mana de ajutor pentru aevita colapsul acesteia, care a antrenat o serie de altefalimente.

De teama ca istoria ar putea sa se repete, statul a intervenitulterior in sprijinul altor banci sau companii din sector, pe care,cu ajutorul zecilor de miliarde de dolari injectate le-a salvat dinghearele falimentului.

AIG, un gigant al pietei asigurarilor, a primit ajutor de laTrezoreria Statelor Unite si de la Fed in valoare totala de 180mld. dolari (125 mld. euro). In prezent Trezoreria detine 80% dinactiunile cu drept de vot ale AIG.

Citigroup, un nume sonor al sectorului bancar american, nu ascapat de furia crizei financiare. Statul american a intervenit,oferind Citi un ajutor in valoare de 25 mld. dolari, ca parte aplanului guvernamental de a salva sectorul bancar.

Bank of America a primit la randul sau 45 mld. dolari de lacontribuabili, bani pe care a promis sa ii returneze pana lasfarsitul acestui an sau pana la inceputul lui 2010. Dupa ce aprimit 45 mld. dolari de la stat, Bank of America a achizitionat inintregime Merrill Lynch in schimbul sumei de 50 mld. dolari.

Pentru mai multe detalii click aici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO