Business Internaţional

Lafarge isi face planul la vanzari de active

10.09.2003, 00:00 15



Grupul francez Lafarge a anuntat vanzarea iminenta a unui pachet de circa 20% din actiunile filialei Materis catre LBO France, la un pret de aproximativ 200 milioane de euro.



Un purtator de cuvant al grupului a mentionat ca, in aceste conditii, Lafarge estimeaza ca va atinge limita superioara a incasarilor prevazute pentru 2003 din vanzarea de active, respectiv suma de 600 milioane de euro.



In ianuarie 2001, Lafarge a vandut deja un pachet de 60% din actiunile Materis fondurilor de investitii CVC Partners, Advent International si Carlyle. Purtatorul de cuvant a precizat ca grupul va pastra circa 10% din actiunile filialei.



Saptamana trecuta, cu ocazia prezentarii rezultatelor semestriale, directorul general, Bernard Kasriel, a indicat ca Lafarge prevede sa vanda active cu o valoare de 400-600 milioane de euro in acest an.



El a afirmat ca negocierile sunt in stadiu avansat in cazul mai multor proiecte de vanzare, evocand totodata obiectivul grupului de a-si reduce datoriile cu un miliard de euro in acest an (10,2 miliarde de euro la finalul anului 2002).



In primul semestru din 2003, profitul net al Lafarge a scazut cu 48% fata de intervalul corespunzator din 2002, la 148 milioane de euro.



Primele sase luni ale anului au fost caracterizate de vanzari de active cu o valoare de 88 milioane de euro, comparativ cu 214 milioane de euro in ianuarie-iunie 2002.



Cifra de afaceri a Lafarge a scazut cu 11,9%, la 6,3 miliarde de euro, mai ales din cauza importantelor variatii ale ratelor de schimb, care au avut un impact negativ de 10,9% asupra vanzarilor.



Vanzarile din primele sase luni au fost, in general, in scadere in emisfera nordica fata de 2002, din cauza conditiilor meteorologice deosebit de nefavorabile, in ciuda unei redresari incurajatoare consemnate in luna iunie.



Cifra de afaceri a diviziei producatoare de ciment a crescut cu 0,9% in primul semestru. O ascensiune puternica a fost inregistrata in Spania, unde piata materialelor de constructii cunoaste o expansiune solida, si in Grecia, unde vanzarile au atins valori record in perspectiva Jocurilor Olimpice din 2004.



Franta si Marea Britanie au consemnat o redresare relativa in iunie, in timp ce fragilitatea persistenta a preturilor a continuat sa afecteze vanzarile din Germania. In SUA, conditiile atmosferice au intarziat inceperea sezonului in constructii, asa incat vanzarile au scazut in primul semestru.



In restul lumii, au fost constatate tendinte pozitive. In special, conditiile bune din piata au favorizat o crestere puternica in Romania, Maroc, Iordania si Africa.



Lafarge are 77.000 de angajati in 75 de state. In 2002, Lafarge a realizat o cifra de afaceri de 14,6 miliard de euro. Grupul este prezent in Romania prin fabricile de ciment de la Medgidia, Targu Jiu si Hoghiz, uzina de ipsos de la Aghires, statii de agregate si betoane, balastiere, precum si o fabrica de placi de gips-carton.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO