Business Internaţional

Lecţia învăţată după falimentul Argentinei: Ar cam fi timpul ca Grecia să intre în default

Lecţia învăţată după falimentul Argentinei: Ar cam fi timpul ca Grecia să intre în default

Autor: Adrian Voicu

14.09.2011, 11:37 6087

Mario Blejer, care a administrat banca centrală a Argentinei după cel mai mare default din lume, a declarat că Grecia ar trebui să blocheze plata datoriilor pentru a putea opri deteriorarea economiei care afectează Uniunea Europeană, informează Bloomberg.

"Această datorie este imposibil de plătit", a spus Blejer, care a fost şi consultant al guvernatorului băncii centrale a Marii Britanii Mervyn King între 2003 şli 2008.

"Grecia ar trebui să intre în default şi ar trebui să fie un default de proporţii. Un default mai mic este mai rău decât un default mare şi de asemenea este mai rău decât neintrarea în default", este de părere oficialul.

Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional se vor întâlni în perioada 23-25 septembrie pentru a găsi o souţie la criza care a lovit Uniunea Europeană. Europa.

Programele susţinute de FMI şi BCE sunt de fapt eforturi "creatoare de recesiune" care vor lăsa Grecia cu o datorie mai mare relativ la economie în următorii ani, oprind creşterea economică, este de părere Blejer. De asemenea, un default al Greciei va conduce şi Portugalia la luarea aceleiaşi măsuri punând Irlanda "sub o presiune uriaşă până la un default cel puţin simbolic", ca urmare a datoriilor, a mai adăugat el.

Declaraţiile lui Blejer, care a condus banca centrală a Argentinei în lunile care au urmat după intrarea în default a ţării ca urmare a unor datorii de 95 de miliarde de dolari, contrazic afirmaţiile cancelarului german Angela Merkel, care a anunţat că riscurile de contagiune în urma unui default al Greciei sunt prea mari iar o "insolvenţă ieşită de sub control" ar putea agita pieţele care sunt deja afectate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO