Business Internaţional

Lehman Brothers vinde actiuni noi ca sa isi linisteasca actionarii

02.04.2008, 17:15 19

Banca americana de investitii Lehman Brothers spera sa stranga cel putin 3 miliarde de dolari (1,91 miliarde de euro) printr-o noua emisiune de actiuni, pentru a elimina temerile in randul actionarilor ca banca s-ar confrunta cu o criza de lichiditati, scrie Bloomberg. De la inceputul anului, actiunile Lehman Brothers au coborat cu 42 de procente.
Directorul financiar al Lehman, Erin Callan, a declarat ca banca va scoate la vanzare aproximativ 3 milioane de actiuni preferentiale convertibile si ca spera ca "noua emisiune sa-i linisteasca pe investitori", a declarat el. Potrivit estimarilor unui apropiat al bancii americane care a dorit sa-si pastreze anonimatul, cererea pentru noile actiuni ale Lehman era de trei ori mai mare decat oferta.
Lehman, condusa de directorul executiv Richard Fuld, a inregistrat o scadere bursiera de 48% pe 17 martie, din cauza speculatiilor de pe piata, potrivit carora banca ar intra intr-o criza de lichiditati, asemeni celor de la Bear Stearns, criza care ar duce la prabusirea bancii. Asemeni Lehman, si alte banci americane ca Merrill Lynch, Citigroup si Morgan Stanley au recurs la strangerea de lichiditati prin emisiuni de actiuni noi, dupa ce, in urma prabusirii pietei creditelor ipotecare subprime, cea mai mare criza financiara din istoria recenta a Statelor Unite, au inregistrat pierderi totale de peste 200 de miliarde de dolari (127,5 miliarde de euro).
Potrivit aceleiasi surse, actiunile preferentiale ale Lehman au un randament cuprins intre 7% si 7,5%.
In ultima sedinta bursiera, actiunile Lehman au scazut cu 2,8%, atingand un pret mediu de tranzactionare de 36,66 dolari/actiune (23,37 euro/actiune). Lehman a incheiat sedinta bursiera la un pret de 37,64 dolari/actiune (24 euro/actiune).
"In continuare sustinem ca nu avem nevoie de lichiditati, insa ne-am dat seama ca pe piata exista perceptia aceasta si trebuie sa ne conformam", a declarat Callen. Imediat dupa scaderea drastica de la jumatatea lunii martie, oficialii Lehman au declarat ca banca americana detine lichiditati in valoare de 30 de miliarde de dolari, precum si active a caror valoare se ridica la peste 64 de miliarde de dolari, care ar putea oricand sa fie transformate in lichiditati.
Recent, Lehman Brothers a fost victima unei fraude de peste 355 de milioane de dolari, facuta, potrivit bancii de investitii, de doi angajati ai companiei japoneze de brokeraj Marubeni, cu care are un acord de colaborare, a declarat o sursa apropiata situatiei.
Potrivit sursei, este posibil ca frauda, care a inclus falsificarea unor documente si prezenta unui impostor, sa fi afectat si alte institutii financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO