Business Internaţional

Letonia cauta cu disperare ajutor pentru a nu fi nevoita sa isi devalorizeze moneda

Letonia cauta cu disperare ajutor pentru a nu fi nevoita sa isi devalorizeze moneda

Banca suedeza Swedbank are cea mai mare expunere in Letonia dintre creditorii vestici (FOTO: Reuters)

07.06.2009, 17:52 24
Letonia incearca sa obtina ajutor financiar international pentru a evita o devalorizare a monedei nationale, care ar putea conduce la renuntarea raportarii acesteia la euro, intr-un moment in care statele vecine ridica problema extinderii problemelor financiare in regiune.
FMI si Uniunea Europeana cer reduceri bugetare severe pentru a ajuta tara sa treaca cu bine de criza si sa isi mentina latul la valoarea actuala. Premierul leton Valdis Dombrovkis a promis sa opereze restructurari bugetare si sa asigure rambursarea creditelor internationale.
„Zvonurile si speculatiile privind devalorizarea latului ar trebui sa ia sfarsit", a spus Dombrovskis. Moneda nu va fi devalorizata, conform declaratiilor premierului, iar statul va adopta reducerile bugetare necesare pentru a primi urmatoarea transa din imprumutul de la FMI.
Liderii europeni si letoni spun ca moneda letona va ramane raportata la euro, aceasta fiind una dintre conditiile mecanismului ERM II, antecamera zonei euro, al carei membru este Letonia. Traderii, bancherii si economistii sunt insa de alta parere si afirma ca devalorizarea este inevitabila si probabil necesara pentru a evita adancirea si prelungirea recesiunii ce a cuprins economia acestui stat baltic.
 
Pericol de contagiune financiara
Presiunea ce apasa asupra latului leton a evidentiat ca economia europeana este interconectata, iar Europa de Est are o stare de sanatate inca fragila. S-au ridicat din ce in ce mai multe voci care spuneau ca problemele Letoniei s-ar putea extinde si peste granitele statului, urmand sa afecteze in special statele baltice, Lituania si Estonia, dar si Suedia.
Darius Filar, membru al Consiliului de Politica Monetara al Poloniei, a spus ca „situatia din Letonia reprezinta o amenintare, toata lumea se teme de o epidemie in regiune, desi se poate observa ca reactia pietelor este diferita".
Coroana suedeza a pierdut 1,2% in fata euro in ultima zi a saptamanii trecute, dupa alte doua zile de deprecieri, pe fondul preocuparilor ca bancile Swedbank si Seb, cu sediul la Stockholm, cele mai mari banci prezente in cele trei state baltice, vor suferi pierderi in statele Uniunii Europene cu cea mai slaba performanta economica.
Bancile suedeze spun insa ca sunt pregatite pentru orice situatie. Michael Wolf, directorul executiv al Swedbank, a declarat ca banca poate suporta o devalorizare a latului. „Suntem pregatiti pentru orice decizie va lua guvernul".
 
Devalorizarea duce la scaderea valorii tuturor activelor
Devalorizarea monedei nationale a Letoniei va afecta toate bancile straine. Acestea vor suferi de pe urma scaderii valorii activelor. Bancile au oferit credite in euro, in timp ce debitorii letoni isi primesc salariile in lati. O devalorizare a monedei letone ar putea afecta abilitatea localnicilor de a-si onora obligatiile financiare.
SEB a acordat celor trei state baltice credite ce inca nu au fost rambursate in valoare de 22 mld. dolari (15,5 mld. euro). Swedbank a creditat regiunea cu mai mult de 26,5 mld. dolari (18,6 mld. euro), potrivit informatiilor oferite de banci. Din totalul creditelor acordate de Swedbank 6% s-au indreptat catre Letonia.
Este „evident" ca criza din Letonia va afecta dezvoltarea economica a Suediei, a declarat Anders Borg, ministrul de finante al statului nordic.
 
Raspuns coordonat pentru regiunea baltica
Exista persoane care au cerut un raspuns coordonat pentru intreaga regiune baltica. Lituania si Estonia au monedele raportate in mod similar la euro ca si Letonia si se confrunta cu probleme macroeconomice similare.
„Daca as fi comisar economic, as organiza o devalorizare coordonata a tuturor celor trei monede", a spus Alf Vanags, director al Centrului Baltic International pentru Studii de politica economica.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO