Business Internaţional

Lexus conduce in topul celor mai fiabile masini

23.05.2005, 15:33 43

Masinile Lexus s-au dovedit a fi cele mai fiabile intr-un sondaj realizat de J.D.Power& Associates si preluat de The New York Times.

Proprietarii de automobile Lexus au raportat cele mai putine probleme cu aceste masini, in timp ce detinatorii de Volvo, Porsche si Saab s-au declarat cei mai nemultumiti.

Lexus, care este detinut de Toyota, conduce pentru a cincea oara la rand sondajul realizat de J.D.Power. Pe locul doi in topul consumatorilor multumiti se afla Jaguar, detinut de Ford, si pe locul trei se situeaza BMW. Conform studiului, cele mai multe probleme le-au avut Land Rover si Mazda, detinute de Ford si Suzuki.

Sondajul a fost realizat in randul celor care detin masini de mai mult de 90 de zile. Acesta este un studiu de referinta pentru noile campanii de marketing ale producatorilor si dealerilor de automobile.

Pentru acest sondaj au fost intervievati 62.000 de noi proprietari de automobile, iar masinile au fost notate in functie de 9 criterii. Studiul acopera 38 de modele si include evaluari pentru domenii variate, de la transmisia vehiculelor la calitatea scaunelor sau a sistemelor de sunet.

In evaluarea autovehiculelor, J.D. Power aloca un numar care reflecta cate probleme sunt raportate in medie de proprietari la fiecare 100 de automobile. Consumatorii au raportat o medie de 118 nereguli, la fiecare 100 de vehicule, fata de media de 119, de anul trecut.

Neal Oddes, director al departamentului de cercetare din cadrul J.D. Power, a declarat ca acest studiu nu inseamna o stopare a dezvoltarii calitative a automobilelor. Studiul a aratat ca pe ansambul industriei automobilelor calitatea acestora este in crestere. Media nemultumirilor consumatorilor in legatura cu masinile s-a imbunatatit cu o treime din 1998 pana in prezent.

Chestionarele au fost completate de consumatorii care si-au achizitionat masini anul trecut. Dintre problemele pe care le-au intampinat proprietarii de automobile pe primul loc se situeaza zgomotul vantului, iar pe al doilea consumul de combustibil.

Din cauza zgomotului si a consumului ridicat de combustibil, Hummer, divizie a General Motors, a avut o evolutie mai slaba in cadrul studiului realizat anul trecut. Iar in sondajul din acest an, Hummer s-a situat pe locul 10, desi anul trecut a ocupat ultimul loc. Proprietarii de Hummer au semnalat in medie 110 probleme la 100 de vehicule. Si alte branduri ale General Motors au avut o prestatie buna in cadrul acestui studiu. Buick a ocupat locul patru pe aceasta lista, cu 100 de probleme la 100 de vehicule. Cadillac si Mercedes Benz s-au situat pe locul 5 cu 104 probleme la 100 de vehicule.

"Suntem destul de multumiti cu performanta generala", a declarat Kevin Wiliams, vicepresedinte de calitate la General Motors. "Nu suntem satisfacuti de locurile pe care le ocupam, dar suntem multumiti ca evolutia marcilor noastre pe ansamblu a fost buna". Au existat totusi marci ale General Motors, precum Saab sau Saturn, care s-au situat in coada listei. Tot in coada listei a fost si Volvo, care a inregistrat anul trecut 113 probleme la 100 de vehicule, sub media de calitate a acestei industrii. Iar anul acesta, Volvo a inregistrat 140 de probleme la 100 de vehicule, in timp ce Porsche a ocupat aceeasi pozitie ca si anul trecut, cu 147 de probleme la 100 de masini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO