Business Internaţional

Licariri de speranta in ochii investitorilor Yukos

06.08.2004, 00:00 19

Actiunile grupului OAO Yukos Oil Co., cel mai mare exportator de petrol al Rusiei, au crescut cu 12% dupa ce Ministerul Justitiei a permis companiei sa foloseasca sumele din conturile bancare pentru a plati costurile operationale, informeaza Bloomberg.
Actiunile Yukos au fost cotate ieri dimineata la un pret de 140 ruble, actiune la bursa din Moscova, in crestere cu 12%. Steven Theede, directorul executiv al companiei , declarase ca Yukos ar putea sa-si opreasca o parte a productiei in cursul acestei luni, dupa ce guvernul rus "inghetase" conturile bancare ale grupului petrolier, din cauza disputei privind  taxele de 3,4 mld. dolari. Blocarea accesului la conturile bancare a impiedicat Yukos sa-si plateasca datoriile aferente livarilor prin sistemul de cale ferata, in acest mod fiind transportat un sfert din intreg titeiul extras de Yukos.
Aceasta actiune  a guvernului este un semn puternic ca  autoritatile nu sunt interesate in oprirea productiei si crearea de disfunctionalitati in activitatea de export a Yukos, se arata intr-un raport al Troika Dialog, o societate de brokeraj din Moscova.
Pretul petrolului a scazut miercuri pe pietele din New York si Londra, pe fondul optimismului ca Rusia nu va provoca intreruperi in productia Yukos, cifrata la 1,6 mil. barili/zi, productie mai ridicata  decat cea a Libiei, tara membra a  OPEC. O investigatie asupra Yukos si datoriile sale fata de stat au creat temeri ca grupul isi va opri productia  intr-un moment cand cererea de petrol la nivel global este in crestere.
In vederea platirii unei parti din datoria fata de stat de 3,4 mld . dolari, compania Yukos a anuntat ca este pregatita sa vanda holdingului TNK -BP participatia detinuta in  cadrul producatorului de gaz Rospan International, pentru 357 mil. dolari , scrie The Moscow Times.
Intr-o scrisoare trimisa Minsiterului Justitiei de catre departamentul legal al Yukos, compania cere confirmarea daca aceasta vanzare este permisa. Autoritatile din Rusia au cerut mai mult timp pentru a cerceta daca vanzarea poate fi aprobata.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO