Business Internaţional

Lira turceasca a recuperat o parte din pierderile inregistrate in primavara

26.09.2006, 19:38 18

Cresterea monedei turcesti este impulsionata de determinarea bancii centrale a Turciei de scadere a presiunilor inflationiste, scrie Bloomberg.
Randamentul obligatiunilor guvernamentale cu maturitate de doi ani a scazut pana la 21,4% de la 22,7%, nivel inregistrat pe 26 iunie, lira crescand cu 13% in raport cu dolarul, cea mai semnificativa crestere din randul a 71 de monede monitorizate de Bloomberg.
Banca centrala din Turcia a majorat ratele dobanzii pentru a intari increderea investitorilor, pe fondul nesigurantei ce caracterizeaza in prezent pietele emergente si al necesitatii de reducere a deficitului comercial. Decizia de a majora rata dobanzii de baza cu 4,25% in iunie i-a determinat pe investitorii straini sa-si consolideze portofoliile de obligatiuni turcesti cu 30% in iulie si august. La sfarsitul lui august, investitorii straini detineau obligatiuni guvernamentale denominate in lira turceasca in valoare de 24,6 mld. lire turcesti (16,2 mld. dolari), sau 7,1% din volumul total, in crestere de la 19 mld. lire in iunie, conform bancii centrale.
Obligatiunile turcesti au avut un randament de 9,6% in dolari pana acum in acest trimestru, comparativ cu o pierdere de 13% in trimestrul doi, conform indicilor JPMorgan Chase. Deficitul de cont curent al Turciei a crescut cu 85% comparativ cu anul trecut pana la 2,07 mld. dolari in iulie, conform unui raport guvernamental publicat pe 11 septembrie.
"Riscul ca lira sa inregistreze un declin este cat se poate de real" din cauza deficitului de cont curent, arata Raphael Marechal, din cadrul Fortis Investments din Londra.
Andrew Roberts, din cadrul Merrill Lynch din Londra, a recomandat saptamana trecuta vanzarea obligatiunilor turcesti, in contextul in care semnalele legate de incetinirea ritmului de crestere economica al SUA ar putea afecta cererea de titluri ale pietelor emergente.
Turcia are de asemenea probleme din cauza "semnelor de intrebare referitoare la credibilitatea politicilor economice" arata FMI in cadrul raportului Global Financial Stability publicat pe 12 septembrie.
Hugh Bredenkamp, reprezentantul FMI in Turcia, a declarat saptamana trecuta ca fondul revizuieste politicile guvernamentale ale Turciei in cadrul unui program de creditare in valoare de 10 miliarde de dolari, refuzand sa dea mai multe informatii pana la finalizarea operatiunii.
In aprilie, banca centrala a redus rata dobanzii de politica monetara in ciuda accelerarii inflatiei. In luna anterioara, actiunile, obligatiunile si moneda turca scazusera dupa ce presedintele turc Ahmet Necdet Sezer a respins un expert financiar islamist pe care primul-ministru il nominalizase pentru a prelua conducerea bancii. Sezer a aprobat numirea lui Durmus Yilmaz, membru al boardului bancii centrale, ca guvernator in aprilie. Yilmaz a majorat ratele dobanzii in iunie, dupa o crestere de 9,9% a preturilor la consumator.
Redresarea lirei contribuie la reducerea inflatiei, al carei ritm de crestere a incetinit pentru prima data din octombrie luna trecuta. Banca centrala a pastrat ratele neschimbate pe 24 august, fiind asteptata sa mentina in continuare ratele la 17,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO