Business Internaţional

Lituania are probleme in utilizarea lingvistica a "euro"

08.10.2004, 00:00 32



Guvernul lituanian a trimis o scrisoare presedentiei olandeze a Uniunii Europene, in care isi exprima consternarea in legatura cu recenta decizie de a impune cuvantul "euro" ca standard in toate limbile Uniunii Europene, scrie Euobserver.



In scrisoarea, adresata primului ministru olandez Jan Peter Balkenede si copiata presedintelui Comisiei Europene, Romano Prodi, guvernul lituanian a dorit sa sublinieze ca forma inflexibila a cuvantului "euro" este inacceptabila in limba lituaniana. Plangerea a venit in urma publicarii de catre presedentia Uniunii a unei recomandari care sugereaza folosirea cuvantului "euro" in toate limbile oficiale care folosesc alfabetul latin.



Problema o reprezinta particularitatea limbii lituaniene datorita careia cuvintele au terminatii diferite, in funtie de functiile pe care le au in propozitii. Cuvantul "euro" poate fi scris euras, euro, eurui, eura, euru, eure, eurai, euramus, eurus, eurais sau eurose in lituaniana, in functie de locul si functia cuvantului in propozitie. Conform unei note informative a Comisiei Lituaniene pentru Limba, diferentele semantice pot fi semnificative. De exemplu, "grazinti eura" inseamna "sa platesti un euro", "grazinti eurus" - "sa platesti toti euro" si "grazinti eurais" - "sa platesti in euro". Aceste nuante s-ar pierde si multe propozitii n-ar avea sens daca Lituania ar fi obligata sa foloseasca acelasi cuvant in toate cazurile, au sugerat ministrii.



Diplomatii lituanieni subliniaza doua probleme posibile, daca situatia nu se rezolva. In primul rand, noul cuvant ar trebui inclus in toate documentele oficiale, inclusiv tratate, si in noua Constitutie, facand aceste documente de neinteles pentru lituanieni in unele cazuri. In al doilea rand, cuvantul va trebui folosit in mass media, si va deveni un termen uzual, ceea ce poate deveni suparator pentru lituanieni.



Un oficial lituanian este ingrijorat ca noua reglementare va starni nemultumire in randul populatiei. "Abia ne-am alaturat Uniunii in mai si deja vor sa ne ia limba", ar putea fi reactia lituanienilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO