Business Internaţional

Lloyds se gandeste sa achizitioneze grupul ipotecar HBOS pentru a-l salva de la ananghie

17.09.2008, 19:51 13

Banca britanica Lloyds TSB este in discutii pentru preluarea gigantului ipotecar HBOS, care s-a confruntat cu o scadere puternica a pretului actiunilor in ultimele zile, scrie Bloomberg.

Lloyds este interesata de achizitionarea de banci aflate la ananghie pe fondul turbulentelor de pe piata creditelor, dar se va asigura ca baza de capital nu va fi erodata de achizitie, conform declaratiilor unor persoane apropiate institutiei, care au refuzat sa isi faca publica identitatea, deoarece discutiile sunt confidentiale.

O preluare a HBOS cu sediul la Edinburgh de catre Lloyds ar crea un creditor cu o cota de 28% pe piata ipotecara din Marea Britanie si cu 335 mld. lire sterline (422 mld. euro) sub forma de credite ipotecare, conform datelor oferite de Consiliul Creditorilor Ipotecari.

Actiunile HBOS s-au prabusit anul acesta, scazand cu 75% pana luni, pe fondul temerilor ca ar putea fi urmatoarea victima a crizei de fonduri ce a dus la nationalizarea Northern Rock cu sediul in Newcastle si care a afectat iremediabil Wall Street-ul.

"Oamenii sunt foarte ingrijorati de capacitatea HBOS de a se finanta singura, iar asta ar putea sa reprezinte o relansare puternica a Lloyds", a afirmat Simon Maughan, analist la MF Global Securities din Londra. "Toata lumea era curioasa de urmatoarea miscare a Lloyds si asta va fi. Achizitia va oferi Lloyds o franciza dominanta, cunoscuta pe piata."

Actiunile HBOS cazusera cu 52% ieri dimineata, pentru a-si reveni ulterior dupa ce a fost facut public un raport de la BBC conform caruia Lloyds se gandeste la o preluare.

Si actiunile Lloyds au coborat cu 10%, pana la un nivel de 2,53 lire (3,18 euro) inainte de a isi reveni pana la 2,84 lire (3,57 euro) la bursa din Londra. Mai mult de 62 de milioane de actiuni ale Lloyd si-au schimbat proprietarul in primele doua ore de tranzactionare, mai mult decat media zilnica de tranzactionare din ultimele trei luni, conform datelor oferite de Bloomberg.

Organismul de reglementare a sectorului bancar din Marea Britanie, Financial Services Authority, a anuntat ca HBOS "continua sa isi finanteze afacerea intr-o maniera satisfacatoare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO