Business Internaţional

Londra isi reafirma statutul de paradis al investitorilor

27.09.2007, 18:00 15

Pe bursa din Londra s-a tranzactionat anul acesta cea mai mare cantitate de lichiditati din lume, se arata intr-un studiu recent prezentat de catre Bank for International Settlements (Survey of Foreign Exchange and Derivates Market).
Dominatia centrului financiar din Londra asupra pietelor de schimb valutar continua sa creasca, pe masura ce actiunile de la bursa din New York si cea din Japonia scad dramatic.
Valoarea schimburilor valutare in moneda straina din Marea Britanie ca pondere din totalul global a crescut de la 31,3%, valoare inregistrata in aprilie 2004, la 34,1%, valoare inregistrata in aceeasi perioada a anului 2007.
Fata de valoarea schimburilor valutare inregistrate in Statele Unite, fiind considerate cel mai apropiat rival al Marii Britanii, schimburile valutare englezesti au fost de aproape doua ori mai mari, cele din SUA inregistrand o crestere de doar 16,6%, in scadere fata de acum trei ani, aprecierea a fost de 19,2%.
Ritmul bun de crestere al centrului financiar din Londra a fost privit de catre cei din New York ca o serioasa amenintare, care ar putea pune in pericol pozitia de centru financiar international pe care orasul american o detine.
"Cei mai multi investitori actioneaza pe piete unde exista multe lichiditati", explica David Woo, din cadrul bancii de investitii Barclays Capital. Este deja recunoscut faptul ca cei mai multi investitori straini se afla la Londra, acesta fiind orasul preferat pentru tranzactiile desfasurate de catre bancile centrale asiatice, care in ultimii ani si-au creat o uriasa rezerva de lichiditati in moneda straina. Analistii mai sunt de parere ca fusul orar in care Londra se afla reprezinta un alt avantaj in fata Statelor Unite.
Studiul a mai aratat ca volumul lichiditatilor tranzactionate in medie in fiecare zi la nivel global a crescut cu peste 71%, atingand valoarea de 3.201 mii de miliarde. Aceasta crestere s-a datorat in mare parte activitatilor intensificate ale fondurilor de investitii si a interesului tot mai mare manifestat de catre investitorii in retail.
Cu toate acestea, procentul inregistrat de Japonia in domeniul schimburilor valutare a atins cel mai scazut nivel din ultimii 12 ani, acesta ajungand la nivelul de 6%, valoare inregistrata in aprilie 2007.
Hong Kongul se claseaza pe locul sase in topul tranzactiilor valutare. Rezultatele confirma faptul ca Hong Kongul se claseaza printre cele mai importante centre financiare ale lumii in ceea ce priveste tranzactiile valutare.
Tranzactiile zilnice din Hong Kong au ajuns la un nivel de 174,6 miliarde de dolari, in crestere cu aproximativ 70,9% fata de acum trei ani, crestere datorata in mare parte fluxului de capital venit din partea Chinei.
In contrast cu deprecierea din 2004 de aproximativ 38,2% a monedei nationale a Hong Kongului fata de dolar, anul acesta dolarul asiatic s-a apreciat de 1,5 ori fata de moneda americana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO