Business Internaţional

Londra, un imperiu financiar pierdut in fata crizei financiare, a devenit un cosmar pentru bancherii de investitii

23.11.2008, 15:38 17

Cu toate acestea, Geraint Anderson, un fost bancher la Dresder Kleinwort, este tot un zambet. Romanul sau "City Boy" ("Baiat de oras"), o poveste sordida despre activitati ilegale si in exces in capitala Marii Britanii, lucru pentru care este cunoscut centrul financiar, este un best-seller. El se pregateste sa isi lanseze o noua carte luna aceasta, iar saptamana trecuta a fost contactat de o echipa de productie interesata sa realizeze un film documentar despre viata sa.
"Lacomie este cuvantul definitor pentru acest oras", a marturisit Anderson. "Ei inseala, mint, fac tot ce pot pentru a castiga mai multi bani." Presupunerile lui Anderson pot fi la fel de fanteziste ca si personalitatea sa creativa, insa in conditiile actualei crize financiare, ce a trimis orasul, candva unul dintre cele mai active centre, intr-o spirala a mortii economice, punerea pe tava pentru ochii curiosilor a "pacatelor" bancherilor londonezi a gasit o audienta flamanda atat in Marea Britanie, cat si in strainatate.
Mai mult, in timp ce pusculita lui Anderson se umple, conturile fostilor sai colegi se golesc. Economistii prevad ca de la numarul record de 353.000 inregistrat in 2007, numarul slujbelor din sectorul serviciilor financiare va scadea in Londra cu aproximativ 62.000 pana la sfarsitul anului 2009, stabilind volumul de angajati al industriei undeva la valoarea inregistrata in 1998. Este insa posibil ca acestea sa fie estimari optimiste totusi.
Problemele ce afecteaza orasul contribuie la o criza economica a intregului stat. In aceste conditii numarul persoanelor ce incaseaza ajutor de somaj in Marea Britanie a crescut in luna octombrie in cel mai alert ritm al ultimilor 16 ani, atingand valoarea de 980.900.
Si, in momentul in care Banca Angliei a estimat ca economia se va contracta pe intreaga perioada a anului viitor, rata totala a somajului s-a situat pentru trimestrul al treilea la 5,8%, in urcare fata de trimestrul precedent, cel mai ridicat nivel al ultimilor 11 ani.
Situatia nu este diferita nici in New York sau in alte centre financiare ale lumii. Banci care in urma cu nu mai mult de un an isi intindeau aripile spre Londra pentru a se integra in peisajul mondial caracterizat de boom-ul lumii financiare se chinuie acum sa faca fata inaspririi conditiilor financiare, ce vin ca urmare a crizei economice ce a afectat intreaga lume.
De la UBS la Citigroup, de la Goldman Sachs la Royal Bank of Scotland si, mai departe, de la Merrill Lynch si HSBC, institutiile nu sufera doar pe fondul restructurarilor, ci si din cauza invinuirilor aduse de o societate care considera ca actuala criza a fost provocata de o cultura care nu cunoaste aversiune la risc.
"Este cea mai grava problema cu care am fost nevoiti sa ne confruntam pana in prezent", a marturisit Stuart Fraser, unul dintre directorii executivi ai City of London. "Acum ceea ce caracterizeaza industria financiara este o lipsa a increderii in serviciile pe care le oferim. Trebuie sa repunem bazele reputatiei pierdute."
Inainte de asta insa, principala problema pentru care trebuie gasita o solutie ramane cea a bancherilor din ce in ce mai numerosi ce raman fara slujba.
"Aceasta este o perioada extrem de obositoare pentru mine", a recunoscut un fost director executiv al unei banci de investitii de aici, ce a fost concediat luna aceasta si care a refuzat sa isi faca publica identitatea din cauza negocierilor ce sunt in prezent pe rol privind remuneratia sa finala. "Cred ca ar fi un lucru prostesc sa ma indrept catre o noua slujba in sectorul bancar londonez."
Totusi, o parte a problemei este motivata, conform afirmatiilor companiilor de recrutare, de faptul ca majoritatea bancherilor concediati insista asupra faptului ca ei isi pot inca gasi de lucru in cadrul industriei de servicii financiare in pofida faptului ca odata infloritoarele sectoare precum piata veniturilor fixe, cea a derivatelor sau a finantelor corporatiste se confrunta cu probleme fara precedent.
"Esta ca in anii 1980, cand minerii s-au reinventat", spune Shaun Springer, director executiv al firmei de cercetare Napier Scott. "Anumite sectoare ale acestor industrii au incetat sa mai existe."
Londra a fost pentru mult timp un centru financiar international, iar ultimii ani au ajutat la confirmarea valorii sale, deoarece mari banci de investitii si-au stabilit sau si-au extins aici birourile pentru tranzactii imobiliare si operatiuni financiare structurale.
Comerciantii internationali de top de la Goldman Sachs aveau sediul la Londra.
Centrul de "gandire" al Merrill Lynch, responsabil pentru prabusirea dezastruoasa a segmentului de datorii colaterale, isi desfasura activitatea tot la Londra. Acum Goldman si Merril isi contracta puternic activitatea, ca de altfel si industria bancara.
Goldman a inceput deja disponibilizarile, care sunt asteptate sa atinga 10% din totalul de 32.500 de angajati.
La Merrill sunt previzionate mii de concedieri pe fondul fuziunii cu Bank of America. Un angajat al unei mari companii de recrutare a spus ca el a realizat cosmarul pe care il traverseaza lumea, in special sectorul financiar, cand un angajat al unei companii ce tranzactioneaza obligatiuni ipotecare l-a sunat si l-a rugat sa il ajute sa gaseasca o slujba. "Ce pot eu sa ii spun?", se intreaba recrutorul, ce a refuzat sa fie identificat pentru a nu isi jigni clientii. "Ca nu mai este nevoie de el?"
In multe cazuri raspunsul este da. Insa pentru brokeri si bancheri, ce s-au imbogatit de-a lungul anilor, nu este un raspuns pe care sunt pregatiti sa il accepte. Putini sunt insa cei ce cred ca dupa o viata in care s-au pregatit pentru asta, cariera lor s-a incheiat. Michael Moran, directorul executiv al Fairplace, o firma de recrutare, este de parere ca 80% dintre bancherii pe care el i-a preluat doreau sa se intoarca in Londra.
In perioada de asteptare, ajutorul de somaj pe care ei il primesc arareori depaseste 60 de lire (71,6 euro) pe saptamana, suma pe care multi dintre ei, in vremurile bune, o cheltuiau pentru un pranz.
In ceea ce il priveste pe Springer de la Napier Scott, viziunea lui este ca numarul somerilor din Londra, ce cuprinde si angajatii din munca de jos si personalul ajutator va ajunge la 100.000 inainte ca perioada de cosmar sa ia sfarsit.
Doar 20% dintre acestia vor gasi slujbe similare cu cele pe care le-au detinut in trecut. Douglas McWilliams, ce conduce Centrul de Cercetare in Economie si Afaceri din Londra, a afirmat ca: "Lucrurile merg din rau in mai rau in oras". El a adaugat: "Cand se vor limpezi apele, vom vedea un oras cu totul diferit".
Deja sunt prezente o serie de semne ce arata ca bancherii de aici, ce doar cu un an inainte se bucurau de confortul pe care il oferea o lira puternica si increderea ca Londra va scapa de criza ce facea ravagii pe Wall Street, incep sa simta efectele celei mai grave crize de la Marea Depresiune incoace.
In districtul Kensington din Londra - locul de resedinta al managerilor fondurilor de hedging, al bancherilor si al oligarhilor - unul dintre cele mai luxoase restaurante, Tom Aikens, a trebuit sa isi inchida pentru o perioada temporara usile.
Afisele "de inchiriat" le inlocuiesc acum pe cele "de vanzare" in cartierele elitiste precum Hampstead si Primrose Hill, deoarece bancherii renunta in a-si mai vinde locuintele. "Lumea s-a schimbat", a afirmat David Kynaston, un istoric ce a scris o serie de volume despre Londra. "Trebuie sa ne intoarcem la o abordare mai conservatoare", a adaugat el.
In acelasi timp, districtul financiar londonez Canary Wharf se confrunta cu amenintarea de a ramane fara chiriasi corporatisti, in conditiile in care acestia isi revizuiesc nevoile de proprietate dupa valul de fuziuni bancare ce au rezultat de pe urma crizei financiare.
Aproximativ 610.000 de metri patrati din spatiul pe care il ofera centrul financiar Docklands - echivalentul a aproximativ 10% din suprafata districtului - este in pericol de a ramane fara clienti, in conditiile in care cererea pentru noi spatii scade in toata Londra.
"Unele cladiri ar putea ajunge chiar pustii", a marturisit un agent imobiliar. "Este inevitabil sa ne confruntam cu un grad din ce in ce mai mare de neocupare, dat fiind ca zona Canary Wharf este cea care are cele mai puternice legaturi cu sectorul financiar."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO