Business Internaţional

Lukoil ar putea vinde petrol in ruble

14.12.2007, 16:50 16

Compania Lukoil, cel mai mare producator energetic independent din Rusia, a anuntat ca in cel mult doi ani ar putea trece la vanzarea de petrol si gaze naturale in moneda nationala (rubla ruseasca), daca dolarul american continua sa se deprecieze, scrie Bloomberg.
Astfel, Lukoil s-a alaturat celor mai mari companii energetice din Rusia, Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale la nivel global, si respectiv Rosneft, cel mai mare producator de petrol din Rusia, care doresc introducerea rublei rusesti pentru efectuarea tranzactiilor.
"Vanzarea in ruble a devenit mult mai atractiva", a declarat directorul adjunct al Lukoil, Leonid Fedun.
Comparativ cu euro, de la inceputul acestui an dolarul american s-a depreciat cu peste 10%, ceea ce a dus la reducerea valorii exporturilor. De asemenea, si Iranul si Venezuela, membre ale OPEC, sunt in favoarea efectuarii tranzactiilor cu petrol in alte monede decat dolarul. Singura tara care se mai arata in favoarea pastrarii dolarului american este Arabia Saudita.
Dupa Orientul Mijlociu, Rusia este cel de-al doilea producator de petrol la nivel mondial. Cresterea de 54% a pretului petrolului de la inceputul acestui an a contribuit la majorarea inflatiei din Rusia, care in opinia presedintelui Vladimir Putin, reprezinta principalul motiv de ingrijorare pentru cresterea economica rusa. Lukoil a anuntat ca aprecierea rublei a dus la micsorarea profitului companiei din cauza costurilor care sunt calculate denominat in moneda nationala.
De la inceputul acestui an, rubla s-a apreciat fata de dolarul american cu aproximativ 8%, atingand paritatea de 24,43 ruble pentru un dolar american. Cu toate acestea moneda rusa s-a depreciat fata de euro cu aproximativ 3%.
Fedun a mai declarat ca, incepand cu 2009, unele state membre ale Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol vor renunta la tranzactiile in moneda americana, adoptand o alta moneda de tranzactionare.
Profitul net al Lukoil a scazut la noua luni cu 2,3%, la 6,29 miliarde de dolari, de la 6,44 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului trecut.
Profitul inainte de impozitare s-a redus cu 2,2%, la 8,53 miliarde de dolari, de la 8,72 miliarde de dolari in urma cu un an. Veniturile grupului au crescut in aceeasi perioada cu 10,6%, la 57,3 miliarde de dolari, comparativ cu 51,8 miliarde de dolari in primele noua luni ale anului 2006.
In trimestrul al treilea, profitul net al Lukoil a crescut cu 2,1%, la 2,48 miliarde de dolari, de la 2,43 miliarde de dolari in urma cu un an.
Costurile operationale ale companiei au urcat cu 33,9%, la 4,46 miliarde de dolari, de la 3,33 miliarde de dolari in urma cu un an.
Cheltuielile operatiunilor de rafinare au crescut cu 19,5% in primele noua luni, comparativ cu perioada similara a anului trecut, la 631 de milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO