Business Internaţional

Lukoil cumpara actiunile BP in cadrul unui oleoduct caspic

14.04.2009, 18:27 17

Lukoil, compania petroliera rusa cu cele mai multe active externe, va incerca sa obtina aprobarea guvernului kazah in vederea achizitionarii participatiei British Petroleum (BP) in cadrul unui joint-venture ce detine o parte din proiectul oleoductului Caspian Pipeline Consortium pana la sfarsitul lunii, scrie Bloomberg.

"Suntem in negocieri ce vor fi finalizate in curand", a declarat directorul executiv al Lukoil Vagit Alekperov. "Am primit o propunere concreta din partea BP si ne-am confirmat interesul fata de achizitionarea participatiei", a adaugat el.
Asa-numitul joint-venture Lukarco detine 5% din cadrul campului petrolier kazah Tengiz si 12% din Caspian Pipeline Consortium, detinator al conductei care conecteaza campul la pietele mondiale printr-un terminal la Marea Neagra. BP vrea sa-si vanda participatia pentru ca nu doreste sa investeasca in extinderea conductei.
"Trebuie sa incheiem formalitatile si sa obtinem permisiunea guvernului kazah", a declarat Alekperov. "Ma voi afla in Kazahstan in perioada 25-30 aprilie pentru a ma intalni cu presedintele kazah si voi pune aceasta intrebare in speranta ca voi obtine un raspuns pozitiv." Toby Odone, purtator de cuvant al BP, a refuzat sa precizeze cat vrea compania petroliera pentru participatia respectiva.
Chevron, operator al campului petrolier Tengiz, a declarat pe 3 februarie ca intentioneaza sa majoreze productia pana la 400.000 barili pe zi in acest an. Actionarii din cadrul Caspian Pipeline Consortium intentioneaza sa investeasca cel putin 1,6 mld. dolari pentru a dubla aproape capacitatea oleoductului pana la 1,3 mil. barili pe zi incepand cu anul 2013, a declarat vicepresedintele Chevron, Ian Macdonald.
Chevron detine 50% din cadrul venture-ului Tengiz, in timp ce compania Exxon Mobil are o participatie de 25%, iar compania de stat a Kazahstanului KazMunaiGaz detine 20%.
Lukoil detine 54% in cadrul Lukarco, iar BP are o participatie de 46%. Lukoil a devenit partener al BP in cadrul Lukarco in momentul in care compania britanica a achizitionat Atlantic Ritchfield, in 2000.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO