Business Internaţional

Lupta pentru avere dezbina legendara familie Agnelli

30.11.2009, 00:00 2628

Recent, mai multi avocati au fost angajati pentru a castiga unproces civil care o implica de o parte a baricadei pe fiica luiAgnelli, Margherita Agnelli de Pahlen, in varsta de 54 de ani, sipe trei dintre cei mai apropiati consilieri ai tatalui sau departea cealalta.

Agnelli de Pahlen cere un raport mai amanuntit al averii tataluisau, a carui valoare este estimata intre 3 (2 mld. euro) si 5 mlddolari (3,3 mld. euro). Ea afirma ca cei trei consilieri nu auoferit un raport complet al averii dupa moartea lui GianniAgnelli.

La tribunal, avocatii sai au acuzat ca bani si active in valoarede peste 1 mld. euro au fost ascunsi de Agnelli de Pahlen dupa cetatal sau a decedat in 2003, fiind depusi in diferite conturibancare si companii de investitii din afara Italiei. Relatiiledintre ea si John Elkann, fiul sau si succesorul ales al luiAgnelli, s-au deteriorat din cauza acestui proces, potrivit uneipersoane apropiate.

Pana in prezent, procesul s-a tinut cu usile inchise de cand ainceput in prima parte a anului 2008, iar judecatorul nu esteasteptat sa dea o sentinta pana anul viitor. Orice sentinta s-arda, aceasta va fi atacata si se va face recurs, care s-ar puteaprelungi pe mai multi ani.

Procesul a stigmatizat numele Agnelli

Aceasta situatie a expus familia in fata opiniei publice de omaniera inimaginabila pana nu de mult. In anii '60 si '70, cand seafla pe culmile puterii sale, familia Agnelli era definitiaelegantei si a stilului - situandu-se deasupra disputelor siproblemelor publice, in pofida faptului ca Agnelli era implicat inpolitica si era o prezenta activa in media si in sectorulbancar.

Unele persoane sunt de parere ca disputa a lovit numele Agnellisi l-a coborat de pe piedestalul sau.

"Aceasta este o demonstratie ca era dinastiei a luat sfarsit", aspus Giorgio Airaudo, un oficial al sindicatului muncitorilor de laFiat. "In trecut, nu ai fi stiu ca aceste probleme exista. Ar fifost solutionate in culise, departe de ochii curiosi aipublicului."

In luna august, autoritatile fiscale italiene din Roma auanuntat ca acuzatiile lui Agnelli de Pahlen i-au determinat sainvestigheaza averea lui Agnelli.

In conditiile in care investigatia si procesul continua, ziareleau inceput sa contorizeze activele familiei, printre care iachturi,palate si chiar cainii familiei. Pe coperta Il Mondo, un saptamanalde business din Italia, apare o imagine alb-negru din anii '60 careil infatiseaza pe Gianni Agnelli fara tricou, jucandu-se cu ofemeie in bikini pe o plaja.

"Sunt indignat - si nu sunt singurul - de modul in carelucrurile au fost manipulate si de cuvintele violente siafirmatiile false despre bunicul meu Gianni Agnelli", a spus Elkanndupa ce investigatia autoritatilor fiscale a fost anuntata. Elkanna refuzat insa prin intermediul unui purtator de cuvant sacomenteze despre ancheta.

Cei trei consilieri acuzati in procesul intentat de Agnelli dePahlen - Gianluigi Gabetti, Franzo Grande Stevens si SiegfriedMaron - afirma ca ei au fost acolo pentru a avea grija deinteresele in materie de business ale lui Gianni Agnelli si nu stiunimic despre suma care se presupune ca lipseste - motivulprocesului totodata, potrivit lui Carlo Pavesio, avocatul luiGabetti. Avocatul lui Grande Stevens nu a dorit sa raspunda laintrebari. Un purtator de cuvant al Exor, compania detinuta defamilia Agnelli, a refuzat sa raspunda, la fel ca si avocatul luiAgnelli-Pahlen.

Familia Agnelli are o noua fata

Elkann, in varsta de 33 de ani, numit vicepresedinte al Fiat in2004, a reusit sa se impuna ca fata noii generatii a familieiAgnelli, care nu doreste sa amestece problemele de familie cu celede afaceri. Spre deosebire de mondenul sau bunic, Elkann este opersoana cumpatata, care isi masoara cuvintele in public si careprefera sa stea departe de lumina reflectoarelor.

Sub conducerea lui Elkann - care s-a nascut la New York, acrescut in Marea Britanie, Franta, Brazilia si Italia - familia aconsolidat un lant de companii utilizate candva pentru a controlaFiat, motorul averii Agnelli si le-a unit sub umbrela unei singurecompanii de investitii - Exor.

La Fiat, Elkann i-a oferit directorului executiv, SergioMarchionne, libertatea de miscare necesara pentru a indrazni sapatrunda pe piata americana, unde a preluat un pachet de actiuni incadrul producatorului auto Chrysler, din Detroit.

"Aceasta este o era complet noua pentru familie", a spus SergioChiamparino, primarul orasului Torino.

Chiamparino mai adauga ca situatia a fost pusa sub lupa demass-media, care a dus situatia la extrem. Procesul Agnelli "nueste un subiect pe care oamenii il discuta la bar. Ei vorbescdespre Marchionne care este la Detroit si se va intoarce de acolocu locuri de munca".

Piedica in calea restructurarii companiei

Analistii spun ca procesul se interpune in calea incercarii luiElkann de a restructura afacerea familiei. In primul rand, procesulintentat de mama sa si acuzatiile acesteia, desi nu il implicaunominal, l-au prins la mijloc in aceasta situatie.

Gabetti si Grande Stevens sunt membri ai consiliului director alExor si continua sa fie consilierii lui Elkann presedinteleExor.

Un purtator de cuvant al Exor a spus ca procesul nu se varepercuta insa asupra afacerilor familiei Agnelli.

Gianni Agnelli - figura iconica a industriasului desucces

Familia Agnelli este una dintre cele mai importante familii alecapitalismului italian. Giovanni Agnelli a fost si este figuracentrala a acestei familii. Cavaler al Marii Cruci OMRI - titlu demerit in Italia -, Gianni Agnelli asa cum mai este cunoscut, a fostun industrias italian, care si-a creat un renume devenindprincipalul actionar al producatorului auto Fiat. Ca sef la Fiat,Agnelli, nascut in 1921 si decedat in 2003, controla 4,4% dinPIB-ul Italiei, 3,1% din forta industriala si 16,5% din totalulinvestitiilor industriale in cercetare. Sub conducerea sa Fiat adevenit cel mai important producator auto din Italia si unul dintrecei mai mari din Europa. Ca figura publica, Agnelli a fost deasemenea cunoscut la nivel mondial pentru simtul modei, impecabildesi usor excentric, care a influentat atat moda pentru femei, catsi pe cea pentru barbati in Italia si la nivel international.Revista Esquire l-a numit post-mortem unul dintre cei mai bineimbracati barbati ai tuturor timpurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels