Business Internaţional

Lupta pentru viitorul companiei General Motors: poate redresa actualul CEO gigantul sau e nevoie de un outsider?

18.06.2009, 16:52 24

Poate cultura bine impietrita a unei companii aflate la venerabila varsta de 100 de ani sa mai fie transformata de un om din interior, care nu a lucrat niciodata intr-o alta companie?

Fritz Henderson crede ca da si este hotarat sa demonstreze ca experienta de 25 de ani in cadrul General Motors este un avantaj, nu o piedica, in incercarea sa de a readuce ce a mai ramas din gigantul pe profil, scrie The New York Times.
Henderson, 50 de ani, a devenit directorul executiv al General Motors dupa ce superiorul si mentorul sau, Rick Wagoner, a fost fortat in luna martie, de catre echipa speciala a presedintelui Obama pentru sectorul auto, si la cererea acestuia din urma, sa se retraga.
Incepand cu acel moment, Henderson a incercat sa convinga scepticii ca el poate reusi sa faca schimbarile necesare pentru ca GM sa supravietuiasca.
El a declarat ca in cadrul GM urmeaza sa se realizeze o serie de schimbari care vor demonstra ca este dispus sa treaca peste ceea ce s-a intamplat in trecut.
 
Cu 35% mai putini directori
Spre exemplu, Henderson a spus ca pana la sfarsitul anului, GM va reduce numarul posturilor de conducere cu 35% fata de valorile din 2008.
In istoria sa, GM rareori a concediat sau a fortat sa se retraga un executiv, preferand sa ii "trimita" pe pozitii mai joase sau sa ii pensioneze in tacere.
"Avem nevoie de o structura mai simpla", a spus Henderson. "O sa vedeti mai putine fete cunoscute in cadrul companiei de acum".
Henderson sta sub presiunea timpului, pentru ca el trebuie sa demonstreze ca poate aduce GM inapoi pe profit. In ultima instanta, sentinta lui va fi semnata de consumatori, daca ei se vor hotari sa cumpere vehicule GM, pe care compania a promis sa le imbunatateasca.
Pe termen scurt, el va trebui sa impresioneze noul actionar majoritar al GM - guvernul Statelor Unite - si boardul de conducere innoit al companiei.
Fostul gigant auto va avea un nou presedinte, Edward E. Whitacred, fostul director executiv al AT&T, si lui, pana la sfarsitul verii, i se vor alatura o serie de noi directori.
Una dintre primele misiuni ale noului board de conducere al companiei va fi aceea de a evalua daca Henderson merita sa primeasca slujba pe o perioada nedeterminata.
"Este un subiect pe care noi l-am dezbatut", a spus Kent Kresa, care ocupa pozitia de presedinte interimar pana in momentul in care Witacre va veni in functie. "Acesta este un aspect pe care noul board se va concentra inca de timpuriu pentru a putea adopta o serie de decizii".
 
Are GM nevoie de un outsider?
Henderson s-a obisnuit cu notiunea pe care a tot auzit-o din diferite surse, ca GM are nevoite de o persoana din exterior pentru a reorganiza complet compania, cum a fost cazul directorului executiv de la Boeing, care a preluat functia de director executiv al Ford.
El insa refuza sa creada ca nu poate "repara" GM doar pentru ca toata viata sa profesionala si-a petrecut-o in cadrul acestei companii.
"Carlos Ghosn nu a fost un outsider", a spus el, facand referire la directorul executiv al Renault, care a schimbat soarta Nissan. "Lee Iacocca nu a venit din afara industriei atunci cand a preluat Chrysler".
Presat sa dea un exemplu de un om din interiorul unei companii care a reusit sa transforme o mare corporatie, si sa nu fie vorba doar de un veteran din industrie, Henderson l-a numit pe John F. Welch Jr, care a preluat General Electric si a dus-o pe culmile succesului in anii '90.
Cu toate acestea, compania pe care Welch a mostenit-o era intr-o forma mult mai buna decat este GM astazi, dupa ce a pierdut 80 mld. dolari in ultimii cinci ani.
Henderson trebuie sa se distanteze de stilul personal si de modul in care lua decizii Wagoner, desi cei doi executivi au lucrat impreuna in ultimii ani.
"Fritz ar putea fi cu 20% mai bun decat Wagoner, sau poate cu 50% mai bun", a spus Jerome York, un fost director al GM, care a avut divergente cu Wagoner in ceea ce priveste o serie de aspecte strategice. "Intrebarea este daca asta este suficient."
 
Henderson lucreaza la GM de un sfert de secol
Desi se afla in cadrul companiei GM din 1984, Henderson si-a petrecut cea mai mare parte a carierei sale in alta parte, nu in America de Nord, unde se afla operatiunilor de baza ale companiei.
In diferite momente in timp el a condus operatiunile GM din America de Sud, Asia si Europa. El s-a bucurat de autonomia acestor locuri de munca, calatorind adesea singur pentru a vizita fabrici si facilitati, nefiind insotit de ajutoare sau subordonati.
El a promis ca in pozitia de director executiv, nu va deveni un prizonier al biroului sau din sediul companiei.
"Exista de sute de ori mai multi factori care te tin in birou atunci cand ocupi aceasta functie", a spus el. "Eu prefer sa ies. Trebuie sa ne dedicam timpul lucrurilor care merita - si aici vorbim de clienti, piete si produse".
Henderson a spus ca el delega deciziile care la un moment dat erau luate de managementul de top al corporatiei mai mult din necesitate decat din filosofie.
"Inainte de 1 aprilie, Rick si cu mine eram aici si incercam sa solutionam problemele la timp", a spus el. "Acum sunt doar eu, si timpul nu este dublu. Trebuie astfel sa deleg".
Henderson este mai deschis si mai energic decat Wagoner, si uneori aceasta trasatura este vazuta ca un dezavantaj.
In timpul primei sale conferinte ca director executiv, Henderson s-a miscat mult si a raspuns rapid intrebarilor puse de media. La urmatorul eveniment de presa el nu s-a mai miscat la fel de mult, stand mai mult pe un scaun si luandu-si timpul necesar pentru a raspunde.
Desi si-a ajustat stilul personal, Henderson nu se abate de la ceea ce crede el ca il face eficient ca lider si manager.
"Aceasta nu este o organizatie condusa dupa principiul temerii", a spus el. "Pentru mine a fost intotdeauna foarte deschisa si s-a mers pe principiul colaborarii, si nu intentionez sa schimb asta".
El are doua reguli, atat pentru sine cat si pentru cei care si-au petrecut intreaga viata in cadrul GM, daca vor sa reuseasca sa reinvie compania, pe care sa o transforme intr-un competitor mai mic si mai inteligent.
"Eu trebuie sa ascult", a spus el. "Sa ii asculti pe ceilalti e o abilitate cheie. In al doilea rand eu nu declar niciodata victorie prea devreme. Mai bine indeplineste-ti atributiile mai intai si apoi vorbeste despre asta".
 
Cine este Fritz Henderson
  • S-a nascut pe 29 noiembrie 1958.
  • A fost ales presedinte si director executiv al General Motors in data de 29 martie 2009.
  • Inainte ocupa functiile de presedinte si director operational al GM din 3 martie 2008.
  • In 1984 absolvea cursurile masterului de administrarea afacerilor in cadrul Universitatii Harvard.
  • In acelasi an el se alatura echipei GM, in functia de analist financiar la New York.
  • Dupa ce a detinut o serie de functii in sectorul financiar al grupului, Henderson este transferat in 1989 in cadrul GMAC - in prezent banca din Statele Unite ale Americii care anterior a fost divizia de servicii financiare a GM.
  • Din 1997 pana in 2004 a condus unitatile din America Latina, Africa si Orientul Mijlociu ale producatorului auto.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO