Business Internaţional

Maghiarii se bat pentru salarii mai mari

29.01.2007, 19:26 9

Sindicatele maghiare si liderii corporatiilor nu au reusit sa ajunga la o intelegere in ceea ce priveste cresterea anuala a salariilor, ramand astfel doar cinci zile pentru a evita o eventuala greva generala, scrie Budapest Business Journal.
Discutiile vor continua pe 30 ianuarie, cu o zi inainte de termenul limita. Angajatorii propun o crestere salariala de la 5% la 8%, potrivit declaratiei lui Ferenc Rolek, purtatorul lor de cuvant. Angajatii vor o crestere de cel putin 6%, a declarat Janos Borsik, un lider sindical. Guvernul Ungariei vrea sa opreasca cresterea salariilor pentru a tine in frau inflatia, care ar putea accelera cu cel mai rapid ritm din ultimii sase ani. Abilitatea de a mentine o limita a preturilor de consum depinde de cresterea salariilor, iar esecul reducerii cheltuielilor de consum ar putea duce catre cresterea ratei dobanzii, au declarat cei de la banca centrala a Ungariei.
"Ritmul de crestere a inflatiei salariale este mai mare decat era de asteptat", este de parere Henrik Auth, vicepresedintele bancii, dupa ce a votat impreuna cu minoritatea pentru cresterea ratei la 8,25% pe 22 ianuarie. Gabor Oblath, unul dintre cei care au votat impotriva cresterii ratei dobanzii, crede ca o scadere a salariilor nominale ar fi un indicator cheie pentru reducerea pe viitor a inflatiei.
Salariile impozitate erau cu 3,8% mai mari la sfarsitul lui noiembrie fata de aceeasi perioada a anului precedent. Inflatia accelereaza din cauza masurilor guvernamentale de a reduce deficitul bugetar al Uniunii Europene. Primul-ministru Ferenc Gyurcsany a marit taxele si facturile serviciilor publice prin oprirea subventiilor pentru produse precum gazul natural si electricitatea.
La sfarsitul anului trecut preturile de consum erau cu 6,5% mai mari ca in decembrie 2005. Rata inflatiei ar putea sa creasca mai mult de 10% anul acesta pentru prima oara din 2001, a declarat pe 19 ianuarie guvernatorul bancii centrale, Zsigmond Jarai. Angajatorii estimeaza ca masurile de austeritate, ce prevad un impozit pe venit mai mare impus corporatiilor si contributii sporite la asigurarile medicale, vor costa companiile aproape 700 de miliarde de forinti (2,7 miliarde de euro) anul acesta. Liderii corporatiilor incearca sa pozitioneze propunerile salariale in jurul previzionarii guvernamentale a inflatiei anuale de 6,25% pentru anul acesta, a adaugat el. De asemenea, ei au cerut uniunilor sindicale, care planuiesc sa inceapa greva pe 29 ianuarie, sa nu faca acest lucru.
"Greva ar aparea ca o miscare nu tocmai prietenoasa", a spus Rolek. "Aceasta este o intelegere pe care ei trebuie sa o accepte. Cresterea si mai mare a salariilor este nerealista, data fiind situatia companiilor", a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO