Business Internaţional

Mai pot scapa Statele Unite de recesiune?

Mai pot scapa Statele Unite de recesiune?

Click pentru imaginea intreaga

10.03.2008, 19:29 15

Dolarul a atins un nou minim fata de moneda europeana, de 1,5459 dolari/euro. n Banca centrala a SUA a anuntat injectii de capital de 200 mld. dolari pentru a sustine sistemul bancar. n Bursele din SUA si Europa au scazut pe fondul perspectivelor negative legate de economia americana. n Aproximativ 63.000 de americani si-au pierdut locul de munca in luna februarie. n Fondul de investitii Carlyle se afla la un pas de colaps.
Dolarul american si-a continuat deprecierea fata de euro, atingand la sfarsitul saptamanii trecute un nou minim record fata de euro si cel mai jos prag al ultimilor opt ani fata de yen, in conditiile in care rata somajului din SUA a crescut pentru a doua luna consecutiv, scrie Bloomberg.
Moneda americana s-a depreciat in fata euro pentru a patra saptamana la rand, iar raportul privind rata somajului a alimentat speculatiile conform carora banca centrala a SUA (Fed) va reduce luna aceasta rata dobanzii de referinta cu 0,75%, pana la 2,25%.
Dolarul a ajuns vineri la 1,5459 dolari/euro, cea mai mica valoare de la introducerea monedei unice, in 1999, deprecierea de saptamana trecuta fiind de 1,2%. Tot vineri dolarul a valorat 101,43 yeni, cel mai putin din luna ianuarie a anului 2000, si a atins un minim record in fata francului elvetian, ajungand la 1,0135 franci elvetieni/dolar.
Moneda europeana s-a apreciat in urma deciziei Bancii Centrale Europene (BCE) de a mentine rata dobanzii la 4%. Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a afirmat ca "sunt semne de crestere a inflatiei", indicand ca nu va lua prea curand masuri pentru a reduce dobanda.

Pe de alta parte, Fed a anuntat noi injectii de capital. Banca centrala a SUA va acorda marilor banci americane credite in valoare de 200 mld. dolari (130,5 mld. euro), in incercarea de a elimina temerile generate de criza pietei de creditare, scrie presa internationala.
Institutia a majorat sumele oferite bancilor prin intermediul licitatiilor pana la 100 mld. dolari (65,25 mld. euro), anuntand in acelasi timp inca o injectie de lichiditate in valoare de 100 mld. dolari, dar care nu va face subiectul unei licitatii, ci va fi efectuata prin intermediul a diverse alte mijloace, precum imprumuturi garantate de catre banci prin intermediul instrumentelor financiare administrate de catre acestea.
Oficialii Fed spun ca aceste masuri au fost luate pentru a "relaxa conditiile" de pe piata financiara si pentru a contrabalansa efectele crizei subprime, care ameninta sa conduca la recesiunea economiei americane. Banca centrala va majora sumele alocate licitatiilor pentru refinantare (Term Auction Facility) din 10 si respectiv 24 martie, la 50 mld. dolari fiecare, o crestere de 20 mld. dolari fata de nivelurile anuntate initial.
"Principalul scop al unei asemenea masuri este acela de a furniza bancilor si celorlalte institutii financiare fonduri pe care, in actualele conditii, nu le pot obtine direct de pe piata", explica Robert Petson de la BBC. Bancile comerciale au devenit din ce in ce mai reticente la a mai acorda imprumuturi interbancare, din cauza temerilor cauzate de pierderile imense din segmentul creditelor ipotecare riscante.
"Data fiind lipsa de lichiditate la care am asistat in ultimele zile, consider ca masura luata de Fed este cat se poate de potrivita", spune analistul Ajay Rajadhyaksha, de la Barclays.

Fondul Carlyle nu poate Inapoia banii investitorilor. Carlyle Group, a doua mare firma de LBO (achizitii de companii cu grad ridicat de indatorare) din lume din punctul de vedere al activelor, se confrunta cu probleme grave pe fondul prabusirii pietei de credite ipotecare cu risc ridicat, scrie Bloomberg. Carlyle Capital, fondul de obligatiuni ipotecare detinut de firma, a fost suspendat de la tranzactionare pe bursa din Amsterdam dupa ce acesta a anuntat ca nu-si poate onora platile catre creditori, creditorii vanzand la randul lor activele oferite drept garantie.
Fondul se asteapta la noi solicitari de suplimentare a activelor oferite drept garantie, ceea ce i-ar reduce capitalul. Fondatorul Carlyle, David Rubenstein incearca sa extinda firma cu sediul in Washington dincolo de sectorul de LBO. Desi nu a avut nicio obligatie in acest sens, Carlyle Group a acordat fondului imprumuturi in valoare de 150 de milioane de dolari din luna august. Daca grupul nu-si va continua finantarea, fondul "ar putea fi obligat sa realizeze vanzari considerabile de active sau ar putea intra in faliment", au declarat mai multi analisti Citigroup. Carlyle Capital "analizeaza toate optiunile", au declarat oficialii fondului.

Bursele continua scaderea. Bursele europene au scazut pentru a doua saptamana consecutiv, companiile financiare si cele tehnologice avand cel mai mult de suferit, in timp ce bursele americane au fost afectate de agravarea crizei imobiliare, atingand cel mai scazut nivel din 2006 incoace, scrie Bloomberg.
Indicele bursier european Dow Jones Stoxx 600 a inregistrat o corectie de 3,4%, atingand nivelul de 307,98 puncte.
De la inceputul acestui an, indicele a pierdut peste 16%, investitorii temandu-se ca prabusirea pietei ipotecare subprime din Statele Unite si semnalele de recesiune economica vor reduce din cresterea profiturilor si pe piata europeana.
Indicele german de referinta DAX a scazut cu 3,5% saptamana trecuta, in timp ce indicele francez CAC 40 si cel britanic FTSE 100 au inregistrat o depreciere de 3,6% si respectiv 3,1%. Si ceilalti indici bursieri europeni au mers pe pierdere, indicele Stoxx 50 inregistrand o scadere de 4,1%, iar Euro Stoxx 50, indicele de referinta pentru zona euro, s-a depreciat cu 4%.
Bursele americane au inregistrat si ele pierderi. Saptamana trecuta indicele S&P 500 a scazut cu 2,8%, pana la 1.293,37 puncte, cel mai mic din august 2006 si pana in prezent. Indicele Dow Jones a scazut cu 3%.

SUA au pierdut 63.000 de locuri de munca in februarie. Numarul locurilor de munca a scazut in mod neasteptat in luna februarie in Statele Unite pentru a doua luna consecutiv, o dovada in plus ca economia se afla in recesiune, scrie Bloomberg. Numarul statelor de plata a scazut cu 63.000, cea mai dramatica scadere din martie 2003 incoace, dupa un declin peste asteptari inregistrat in ianuarie, de 22.000 de locuri de munca, a anuntat Departamentul Fortei de Munca.
Pe fondul deteriorarii pietei locurilor de munca, scaderii valorilor proprietatilor, majorarii preturilor la carburanti si inaspririi conditiilor de creditare, cresc sansele ca ritmul de crestere a cheltuielilor consumatorilor sa incetineasca in continuare. Industria serviciilor a operat 26.000 de angajari luna trecuta. Numarul locurilor de munca din retail a scazut cu 34.100, cea mai pronuntata scadere din ultimii peste cinci ani.
In cadrul companiilor de constructii, numarul locurilor de munca a scazut cu 39.000, februarie reprezentand a opta luna consecutiva de reduceri de locuri de munca.

FBI continua investigatiile in cazul bancilor. Countrywide Financial, cea mai mare companie furnizoare de credite ipotecare din Statele Unite, este anchetata de FBI pentru posibile fraude cu instrumente financiare, in cadrul investigatiilor care au loc in urma crizei de pe piata creditelor.
Compania este suspectata ca a furnizat autoritatii de reglementare a pietei de capital (SEC) informatii incorecte privind situatia sa financiara si nivelul de risc al imprumuturilor acordate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO