Business Internaţional

Mai putine responsabilitati pentru noul guvenator al Bancii Frantei

17.10.2003, 00:00 14

Numirea oficiala a lui Jean-Claude Trichet in functia de presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE), care a avut loc ieri, va grabi numirea succesorului acestuia in fruntea Bancii Frantei.
Noul guvernator al bancii centrale a Frantei va fi cel mai probabil Christian Noyer, fost vice-presedinte al BCE, care a lucrat si in ministerul de finante si la trezoreria Frantei. Totusi, presedintele Jacques Chirac ar putea alege o persoana mai putin legata de mediul politic, nominalizandu-l pe Herve Hernoun, care a fost adjunctul lui Trichet si are mai multa experienta in privinta operatiunilor bancii centrale.
Succesorul lui Trichet mosteneste o banca centrala care joaca un rol din ce in ce mai redus pe scena economiei nationale. Inca din acest an, numarul de membri ai comitetului de politica monetara al bancii a fost redus de la 9 la 7, deoarece politica monetara a devenit o atributie a BCE.
Banca Frantei detine, in comparatie cu celelalte banci centrale ale zonei euro, cea mai intinsa retea de sucursale si cele mai variate atributii. Trichet a pregatit insa terenul pentru transformarea celor 215 de sucursale in numai 95 de sedii principale. Desi inca se mai negociaza aceasta problema cu delegatii locali si sindicatele, reducerile de personal vor ajunge pana la 17% din cele 14.500 locuri de munca.
De cand a preluat conducerea Bancii Frantei, in 1993, Trichet a desfiintat 2.500 de locuri de munca si a luat masuri pentru cresterea eficientei activitatii de tiparire a bancnotelor. Franta are 26 de angajati ai bancii centrale la 100.000 de locuitori, fata de 19 in Germania, 8 in SUA si 4 in Marea Britanie.
Pe de alta parte, Trichet, care de la 1 noiembrie il va inlocui pe primul presedinte al BCE, olandezul Wim Duisenberg, va avea de infruntat destule dificultati: ritmul slab de crestere economica, problemele bugetelor europene, un dolar in cadere libera, care ameninta cu o criza valutara, si 10 state care de anul anul viitor vor face parte din zona euro.
Trichet este cunoscut pentru simtul sau diplomatic si experienta in rezolvarea situatiilor neasteptate aparute pe pietele financiare. Totusi, el s-a aratat destul de reticent in aplicarea unor politici monetare inovative pentru a ajuta la relansarea economiei europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels