Business Internaţional

Mai tare decat petrolul, dobanzile sau impozitele: imbatranirea populatiei

10.03.2003, 00:00 22

Cand a vorbit in fata membrilor Congresului american, presedintele FED Alan Greenspan nu s-a axat pe pretul petrolului, pe ratele dobanzilor si pe taxe. El a vorbit despre imbatranire. Despre impactul imbatranirii populatiei, pe plan global, asupra economiei si mai ales efectele diferentei de medie de varsta dintre populatiile Occidentului (medie de varsta mai ridicata) si ale tarilor in curs de dezvoltare (medie scazuta).
Aceasta diferenta are implicatii enorme asupra economiilor, mediilor de afaceri si competitivitatii tarilor individuale. Acest fapt inseamna ca in timp ce Europa si Japonia se confrunta cu elaborarea de scheme de pensii si costurile ridicate ale serviciilor medicale, tari cum ar fi China, Brazilia si Mexic pot profita din plin de fenomenul cunoscut sub denumirea de dividend demografic: scaderea costurilor legate de forta de munca, o populatie mai sanatoasa si mai educata si includerea a milioane de femei in forta de munca.

Mai multi pensionari
Specialistii au remarcat ca miracolul economic ce caracterizeaza Asia de Est se datoreaza in parte unei structuri avantajoase legate de varsta populatiei. Dar acest lucru s-a intamplat numai pentru ca guvernele respective au aplicat strategiile potrivite - educarea maselor, crearea de noi locuri de munca si imbunatatirea serviciilor medicale. Intrebarea este daca India, China, Brazilia si Mexic le pot urma exemplul.
Conform unui nou raport publicat de Natiunile Unite, media de varsta in tarile dezvoltate era acum doi ani de 37,3 ani, fiind estimata a creste pana la 45,2 ani pana in 2050. In schimb, tarile mai putin dezvoltate au o medie de varsta a populatiei de numai 24,1 ani, urmand a creste pana la 35,7 ani.
tarile mai bogate resimt deja efectele acestui fenomen. Franta, de exemplu, incearca sa-si restructureze sistemul de pensii. Alte tari, insa, iau masuri mult mai agresive. Astfel, Scotia intentioneaza sa-i incurajeze pe straini sa imigreze.
China, insa, nu se confrunta cu probleme de acest gen. Aproape un sfert din populatia tarii de 1,3 milioane de cetateni are o medie de varsta sub 15 ani, iar numai 7% au peste 65 de ani. Pentru a fructifica acest avantaj, guvernul chinez imbunatateste sistemul educatiei.
Totusi, cea mai mare parte a tinerilor chinezi traiesc in mediul rural, iar atunci cand se indreapta catre orase creeaza mari probleme legate de locurile de munca si locuinte.
In India, de asemenea, ritmul de crestere a populatiei este mai lent. Pana in 2016, India va include 800 milioane de locuitori cu o varsta cuprinsa intre 15 si 59 de ani.
In Mexic, situatia este dificila, guvernul nereusind sa creeze locuri de munca pentru cei 1,2 milioane de mexicani ce intra pe piata muncii in fiecare an. Drept urmare, Mexicul exporta mare parte a acestor tineri in Statele Unite.
In acelasi timp, multe tari sunt afectate de ritmul alert cu care se produc aceste schimbari.

Multinationalele se adapteaza
Pe de alta parte, companiile din intreaga lume se vor lovi in curand de realitatea imbatranirii populatiei pe plan global. Pe termen scurt, acestea se confrunta cu diferenta dintre tarile dezvoltate, caracterizate de o medie ridicata de varsta, si cele in curs de dezvoltare, cu populatii relativ mai tinere.
Procter & Gamble este constienta de actualele tendinte demografice dificile. Directorul executiv al companiei, AG Lafley, declara ca factorul demografic are cea mai mare influenta asupra operatiunilor sale globale. "Timp de decenii, modelele de crestere pentru industria noastra considerau cresterea populatiei din tarile dezvoltate ca fiind factorul ce genereaza o parte substantiala a cresterii vanzarilor. Putini isi imaginau ca va veni o zi in care se va inregistra o crestere zero, sau chiar declin pe principalele piete. Totusi, astazi ne confruntam cu aceasta problema", a declarat acesta in cadrul unei conferinte de presa.
Astfel, compania a construit o fabrica de scutece in Vietnam, cresterea fiind obtinuta de pe pietele aflate in dezvoltare, conform lui Lafley. Chiar daca ritmul cresterii populatiei este mai lent in tarile in curs de dezvoltare, 99% din aceasta crestere se produce totusi in interiorul acestor tari.
In Asia, insa, companiile multinationale continua sa incerce sa-i atraga in special pe tineri, necreand inca produse destinate special celor mai in varsta. Coca-Cola Japan, de exemplu, nu si-a stabilit ca tinta segmentul celor nascuti dupa al doilea razboi mondial, spune un purtator de cuvand al companiei. Compania produce ceai si cafea de ani de zile, insa nu a creat insa anunturi publicitare care sa impuna marcile respective in fata celor apartinand acestui segment de varsta. 
Acelasi lucru se intampla si in cazul companiei Motorola Inc. "Strategia noastra se concentreaza asupra tinerilor", declara Mable Tay, director de comunicatii pentru Asia Pacific, din cadrul companiei Motorola.. "Este posibil ca populatia tanara sa scada, dar din punct de vedere al generarii de venituri, aceasta constituie un grup important," adauga acesta. Telefoanele mobile produse de aceasta companie include caracteristici relevante pentru consumatorii mai in varsta, insa compania nu a dezvoltat inca o campanie care sa scoata in evidenta aceste trasaturi.
Motorola, care realizeaza o treime din vanzarile sale pe piata asiaticam, conform Dresdner Kleiwort Wasserstein, sustine ca cel mai important segment al consumatorilor ar trebui sa fie cel al tinerilor. 

Tineri si nelinistiti
Cu siguranta, tinerii adulti cheltuiesc mai mult, avand o influenta foarte mare si asupra obiceiurilor parintilor in acest sens. Chiar si in economiile dezvoltate, este mai usor sa vinzi produse tinerilor pentru ca acestia sunt mult mai receptivi fata de produsele noi, cei mai in varsta avand o atitudine mai cinica fata de produse care promit sa te faca mai destept, mai aratos sau mai bogat.
"Totusi, acest fenomen demografic va forta in cele din urma companiile sa efectueze unele schimbari", arata Richard Pinder, director regional in cadrul agentiei de publicitate Leo Burnett.
Companiile multinationale, se pare, vor fi nevoite sa-si reorienteze strategia de marketing catre un segment al populatiei caracterizat de o medie mai ridicata de varsta.
Se pare ca mai multe companii asiatice au inceput deja sa faca acest lucru. In Japonia, de exemplu, in urma scaderii numarului de tineri, vanzarile de instrumente ale companiei Yamaha Corp au ramas aproape neschimbate in ultimii zece ani. Drept urmare, cu doi ani in urma, compania a creat un model de chitara usor de folosit de catre cei care s-au nascut in perioada imediat urmatoare celui de-al doilea razboi mondial. Compania si-a promovat noul produs prin intermediul unei campanii publicitare desfasurate in publicatiile de afaceri, iar in prezent vanzarile acestui produs le depasesc pe cele ale chitareo conventionale.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO