Business Internaţional

Managerii, pesimisti cu privire la evolutia inflatiei

08.12.2005, 19:26 16

Cel mai recent studiu trimestrial al agentiei McKinsey arata ca aproape jumatate dintre executivii intervievati se asteapta ca inflatia din tarile din care provin sa creasca cu cel putin un punct procentual in 2006, in timp ce cealalta jumatate spun ca nu vor putea sa majoreze preturile.

Studiul respectiv are la baza declaratiile unor executivi din 134 de tari, din toate domeniile si conducatori ai unor companii de marimi diferite.

Cu toate ca pretul petrolului era in scadere, in timpul desfasurarii studiului realizat de McKinsey, executivii respectivi au considerat ca cea mai semnificativa influenta asupra inflatiei o vor avea costurile energiei. Acestea din urma au inregistrat o crestere importanta la inceputul acestui an. Locul al doilea in randul factorilor cu cea mai ridicata influenta asupra inflatiei a fost ocupat de cresterea costurilor din domeniul imobiliar.

In prezent, inflatia din Statele Unite este de 4,3%, iar in Uniunea Europeana rata inflatiei este de 2,5%. Rata inflatiei din Australia este de 3%, in timp ce Japonia este usor deflationista (-0,3%).

Banca Centrala Europeana a majorat, recent, estimarile legate de inflatie si de cresterea economica din 2006 in cele 12 tari din zona euro. Banca a majorat rata dobanzii de referinta, de la 2% la 2,25% pentru a tine inflatia sub control.

Banca Centrala previzioneaza ca nivelul inflatiei va fi in medie de 2,1% in 2006 si 2007. Banca estimeaza ca economia va creste cu 1,9% anul viitor si cu 2 procente in 2007.

Cresterea ratei dobanzii de referinta de catre BCE coincide cu o posibila schimbare de macaz din partea bancii centrale a Japoniei. Guvernatorul Toshihiko Fukui a declarat pe 18 noiembrie ca banca Japoniei ar putea abandona strategia de pompare de lichiditati in economie anul fiscal viitor, care incepe pe 1 aprilie, dupa ce Japonia iese din perioada de deflatie.

Ambele banci centrale sunt defazate fata de banca centrala americana (Fed). Aceasta din urma a dat semanalele unei stopari a cresterii ratei dobanzii de referinta anul viitor, dupa ce a stabilit recent un nivel 4% al acesteia.

Directorii de companii intervievati de McKinsey au o cu totul alta viziune, in schimb, asupra inflatiei din tarile in curs de dezvoltare. 20% dintre ei se asteapta la o scadere a ratei inflatiei din aceste tari. 13% dintre executivii respectivi cred ca rata inflatiei va inregistra o crestere de cel putin trei puncte procentuale.

Executivii chinezi si indieni care au raspuns la intrebarile analistilor de la McKinsey cred intr-o crestere a inflatiei din tarile din care provin. Parerile lor sunt impartite, in schimb, in ceea ce priveste variatia ratei inflatiei.

Astfel, o treime dintre executivii chinezi spun ca aceasta va creste cu cel putin doua puncte procentuale, in timp ce 44% dintre directorii din India intervievati se asteapta la o crestere de numai un punct procentual sau chiar mai putin a acesteia.

Aproape o treime dintre toti executivii intervievati se asteapta sa poata majora preturile pe parcursul anului viitor. Conducatorii celor mai mari companii, in functie de veniturile anuale, sunt mai putin increzatori decat executivii companiilor mici si mijlocii in capacitatea companiilor de a majora preturile produselor sau serviciilor pe care le ofera clientilor. De altfel, companiile mici au mai multe sanse sa intre in competitie pe pietele pe care consumatorii nu beneficiaza de prea multe optiuni.

alina.vasilca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24