Business Internaţional

Maratonul continuă: Liderii UE au început miercuri al doilea summit pe tema crizei datoriilor din ultimele 72 de ore

Autor: Anca Dumitrescu

26.10.2011, 20:26 393

Şefii de state şi de guverne din Uniunea Europeană au început miercuri la Bruxelles al doilea summit din ultimele 72 de ore, pentru a încerca să găsească un răspuns la criza datoriilor suverane care destabilizează zona euro, transmite AFP.

Reuniunea a fost deschisă la ora locală 18:20 (19:20 ora României) şi va fi urmată de o alta, considerată crucială, a liderilor din cele 17 state din zona euro, care au afişat divergenţe persistente legate de soluţiile crizei.

Prima întâlnire are ca obiectiv un acord privind recapitalizarea băncilor, care să poată suporta şocul pierderilor provocate de expunerea la datoriile Greciei.

Acest subiect nu va provoca discuţii prea lungi. Potrivit proiectului de acord obţinut de AFP, băncile trebuie să majoreze rata capitalului de rangul întâi, care indică soliditatea lor financiară, la 9%, până în iulie 2012.

Textul nu face referire la o sumă exactă, dar o sursă europeană a spus că ar fi nevoie de 108 miliarde de euro.

Rezultatul întâlnirii liderilor din zona euro pare mult mai dificil de anticipat.

Marile linii ale acordului au fost trasate. Este vorba de stabilizarea Greciei şi convingerea băncilor creditoare să renunţe la circa jumătate din datorii, respectiv la 100 miliarde de euro, şi de a împiedica contagiunea Italiei, prin extinderea capacităţii facilităţii Europene de Stabilitate Financiară.

Un diplomat european a avertizat că dacă summit-ul zonei euro nu va aduce rezultate de substanţă, joi va fi masacru pe pieţele bursiere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO