Business Internaţional

Marea Britanie ar putea deveni unul dintre cei mai mari producători de gaze naturale ai lumii

Marea Britanie ar putea deveni unul dintre cei mai mari producători de gaze naturale ai lumii

Foto Shutterstock

Autor: Andrei Cîrchelan

19.04.2012, 00:03 2486

Rezerve masive de gaze naturale de şist ar putea propulsa Marea Britanie printre cei mai mari producători ai lumii, scrie The Telegraph, care notează că, deşi costurile de producţie sunt încă mari, dezvoltarea tehnologiilor de extracţie va aduce în cele din urmă aceste resurse pe piaţă la preţuri rentabile comercial.

Rezervele de gaze naturale de şist disponibile pe platoul continental al Marii Britanii ar putea depăşi 28.000 miliarde metri cubi, potrivit experţilor din domeniul energetic, notează publicaţia. În prezent, Marea Britanie consumă aproximativ 99 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an. În acelaşi timp, ţara are resurse continentale de gaz de şist estimate la 5.600 miliarde metri cubi.

O rezervă de 5.600 miliarde metri cubi ar plasa Marea Britanie printre primele 20 de ţări ale lumii în funcţie de resursele de gaz de şist disponibile, iar rezervele estimate în plaforma conti­nentală ar plasa Marea Britanie la acelaşi nivel cu China, Statele Unite ale Americii şi Argentina, li­derii mondiali la rezerve de gaz de şist.

Deşi nu există date precise privind resursele totale de gaz de şist şi se pot extrage doar 10%-20% din rezerve în prezent, experţii sunt de părere că Marea Britanie are toate şansele să devină independentă ener­getic, indiferent de cantita­tea care va fi extrasă în cele din urmă.

Autorităţile din Marea Britanie au ridicat în această săptămână interdicţia aplicată extragerii gazelor prin fracturare hidraulică, o metodă controversată din cauza riscurilor pe care le are pentru mediul înconjurător.

Fracturarea hidraulică presupune forarea la sute de metri adâncime, urmată de injectarea de apă, nisip si chimicale pentru a elibera gazele neconvenţionale. Procedura creează mici fisuri în scoarţa terestră, prin care se extrage gazul. Metoda, dezvoltată în SUA, provoacă activitate seismică şi poluare. Statele Unite au început să extragă gaze de şist în 1980. Producţia a crescut apoi în ritm accelerat, iar acum se estimează că gazele de şist vor ajunge la o pondere de 50% în producţia Statelor Unite până în 2035.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO