Business Internaţional

Marea Britanie avertizează Europa că înfiinţarea forţată a unei uniuni politice ar fi o greşeală

Marea Britanie avertizează Europa că înfiinţarea forţată a unei uniuni politice ar fi o greşeală

Cancelarul ger­man Angela Merkel: Ar trebui reţinut că şi alte state au dorinţe. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

25.01.2013, 00:04 939

Premierul Marii Britanii David Cameron i-a avertizat pe liderii euro­peni că orice încer­ca­re de a forţa statele într-o uniune politică şi mai strânsă este o greşeală, la care ţara sa nu vrea să fie părtaşă. Afirmaţiile vin în condiţiile în care lipsa de leadership este citată adesea de analişti printre cauzele persistenţei crizei din zona euro, în soluţionarea căreia până acum cel mai greu cuvânt de spus l-a avut Germania.

"Statele din Europa îşi au propriile istorii, tra­diţii, instituţii, vor propria suveranitate, li­ber­tatea de a face singure alegerile, iar a în­cerca să forţezi ţările într-o uniune politică cen­tra­lizată ar fi o mare greşeală pentru Europa. Ma­rea Britanie nu vrea să facă parte din aceasta", a declarat Cameron, citat de agenţia Thomson Reuters.

Afirmaţiile par că vin ca ripostă la reacţia pe care alţi lideri europeni au avut-o la promi­siu­nea premierului de a renegocia relaţiile Marii Britanii cu Uniunea Europeană şi la pla­nul acestuia de a organiza până în 2017 un refe­rendum pe tema viitorului ţării în Uniune.

"UE nu are nevoie de europeni care n-o vor", a firmat premierul italian Mario Monti. "Avem nevoie de mai multă, nu mai puţină inte­grare. Să-ţi alegi singur cireaşa nu este o op­ţiune", a explicat ministrul german de externe Guido Westerwelle.

Mai tranşant, ministrul francez de externe Laurent Fabius a spus că Franţa "va întinde covorul roşu" oamenilor de afaceri care vor fugi din Marea Britanie dacă ţara părăseşte UE, notează Financial Times.

De asemenea, ministrul spaniol de externe aten­ţionează că premierul s-a angajat "într-un joc foarte periculos prin hrănirea euroscepti­cis­mului", potrivit The Wall Street Journal.

Marea Britanie are nevoie de Germania pentru a-şi trăi visul

Cameron a promis miercuri că dacă va câştiga următoarele alegeri va organiza cel mai târziu în 2017 un referendum pe temă ră­mâ­nerii ţării în Uniune. El s-a arătat însă încre­ză­tor că va obţine de la liderii europeni con­diţii mai avantajoase pentru Marea Bri­ta­nie ca mem­bru al UE - inclusiv repatrierea pu­te­rilor con­centrate la Bruxelles - şi a insistat că prin curaj şi convingere va obţine un acord.

"Bineînţeles, suntem pregătiţi să discutăm do­rinţele britanicilor, dar ar trebui reţinut că şi alte state au dorinţe", este reacţia cancelarului ger­man Angela Merkel la promisiunile lui Cameron.

Dar dacă premierul este reales în 2015 va avea nevoie de susţinerea Germaniei pentru a pune bazele "unei Uniuni Europene mai flexi­bi­le, mai adaptabile şi mai deschise" înainte de a supune aprobării populaţiei compromisul la care s-a ajuns.

Unii critici pun ideile lui Cameron pe sea­ma presiunilor politice exercitate de euroscep­ticii din propriul partid, fără de care n-ar câştiga alegerile. Marile afaceri din Marea Britanie au avertizat că ieşirea ţării din UE ar fi dezastruoasă pentru economie.

Un sondaj de opinie realizat de agenţia de cercetare a pieţei YouGov şi citat de Deutsche Welle arată că două treimi din tinerii britanici cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani ar vota în favoarea rămânerii ţării în UE. Per total însă, procentul celor care vor părăsirea Uniunii este cu 12 puncte procentuale mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO