Business Internaţional

Marea Britanie visează la datorii fără scadenţă, dar Fitch o readuce cu picioarele pe pământ

Marea Britanie visează la datorii fără scadenţă, dar Fitch o readuce cu picioarele pe pământ

Ministrul britanic de finanţe George Osborne vrea ca guvernul să emită obligaţiuni pe 100 de ani, mod de finanţare la care n-a mai recurs vreun stat cu rating de top

Autor: Bogdan Cojocaru

16.03.2012, 00:02 370

În aceeaşi zi în care Marea Britanie, stat membru al Uniunii Europene, dar care nu face parte din zona euro, a anunţat că analizează posibilitatea de a emite obligaţiuni cu scadenţa la 100 de ani sau care nu ajung niciodată la maturitate, agenţia de evaluare financiară Fitch a readus Londra cu picioarele pe pământ avertizând că ar putea-o lăsa fără ratingul de top. Agenţia consideră că Marea Britanie are o capacitate limitată de a face faţă şocurilor.

Avertismentul Fitch vine cu doar câteva zile înainte ca ministrul britanic de finanţe George Osborne să prezinte un proiect de buget, scrie Financial Times.

Dacă Marea Britanie va emite obligaţiuni cu scadenţa la un secol, va fi primul stat cu rating de top care recurge la astfel de instrumente de finanţare. În lume există puţine precedente. Astfel, Mexic, banca olandeză Rabobank, compania energetică franceză GDF Suez şi Massachusetts Institute of Technology au emis obligaţiuni care ajung la maturitate după 100 de ani. Chiar Marea Britanie a lansat obligaţiuni fără scadenţă pentru a plăti costurile Primului Război Mondial şi pentru spargerea bulei speculative din 1720, criză care a ruinat mulţi investitori britanici, cunoscută sub numele de "South Sea Bubble", şi care are la bază prăbuşirea South Sea Company.

Reacţia imediată a propunerii finanţelor britanice a fost de neîncredere din partea fondurilor de pensii, consideraţi a fi printre cei mai probabili cumpărători ai titlurilor cu scadenţe foarte lungi. Fondurile au avertizat că apetitul ar putea fi extrem de redus.

"Fondurile nu ar vrea astfel de obligaţiuni. Ele au nevoie de produse ancorate de inflaţie cu maturităţi între 30 de ani şi 50 de ani, în condiţiile în care fondurile nu mai primesc clienţi noi", a afirmat Joanne Segars, direc-torul general al Asociaţiei Naţionale a Fondurilor de Pensii.

Unii analişti apreciază că George Osborne a ieşit la vânătoare de publicitate nerăbdător să exploateze statutul pe care Marea Britanie îl are pe pieţe, acela de adăpost faţă de criza datoriilor suverane din zona euro. Fitch a modificat însă perspectiva ratingului triplu-A al Marii Britanii de la stabilă la negativă, potrivit Bloom­berg.

Agenţia notează într-un co­municat că probabilitatea ca Marea Britanie să piardă ratingul maxim în următorii doi ani este de "uşor peste 50%", din cauza revenirii economice lente, a gradului ridicat de îndatorare şi a riscurilor pe care le presupune criza datoriilor de stat din zona euro.

"Decizia reflectă capacitatea fiscală foarte limitată de a absorbi noi şocuri economice, în contextul unor niveluri atât de ridicate ale datoriilor şi al unei reveniri economice mai slabe decât se preconizează", averti­zează Fitch.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels