Business Internaţional

Marea Britanie vrea să suprataxeze băncile ca să facă rost de bani la buget, iar Franţa va tăia cheltuielile

George Osborne, ministrul de finanţe britanic, are dificila misiune de a reduce deficitul bugetar de 11% din PIB înregistrat anul trecut (FOTO: Reuters)

George Osborne, ministrul de finanţe britanic, are dificila misiune de a reduce deficitul bugetar de 11% din PIB înregistrat anul trecut (FOTO: Reuters)

21.06.2010, 23:31 16

Ministrul britanic de finanţe George Osborne a spus că va majorataxele pentru bănci şi că va diminua cheltuielile bugetare cuscopul de a reduce deficitul bugetar record fără a pune în pericolrevenirea economică, scrie Bloomberg. Deşi a respins în repetaterânduri iniţiativa adoptării unei taxe la nivel mondial pentrubănci, Marea Britanie a revenit asupra ideii şi, potrivit unorpersoane apropiate liderilor de la Londra, activele băncilor vor fiimpozitate suplimentar, urmând să aducă la buget circa 2 mld. liresterline (2,4 mld. euro) anual.

Osborne a declarat că aşa-numitul buget de urgenţă, ce urmează afi anunţat astăzi, va cuprinde măsuri ce se vor întinde pe întregmandatul de cinci ani al parlamentului britanic şi că planurilesale "vor reuşi fără îndoială" să acopere gaura bugetară uriaşă,care a ajuns la 156 mld. lire sterline (186,9 mld. euro) în ultimulan fiscal.

"Naţiunea înţelege că nu putem merge mai departe adunând încontinuare datorii, că nu putem adopta o atitudine de manana", aspus Osborne. "Cel mai mare risc pentru economia britanică în acestmoment este cel legat de datoriile suverane", a avertizat şefulfinanţelor britanice.

Se merge mai mult pe reduceri decât pe taxe

Osborne a afirmat că principiul de bază după care vor fi luateaceste măsuri va fi ca reducerile de cheltuieli bugetare săreprezinte 80%, în timp ce majorarea fiscalităţii să constituie20%.

Guvernul de la Londra vrea să introducă şi scutiri de impozitela salarii în valoare de 900 mil. lire sterline (1,08 mld. euro)pentru a încuraja creşterea economică din afara regiunilorprospere.

Institutul pentru studii fiscale din Marea Britanie estimează căOsborne va fi nevoit să comprime bugetul cu 85 mld. lire sterline(102 mld. euro), echivalentul a 5,7% din PIB, pentru a îl aduce laechilibru până în 2015.

Măsuri în valoare de 25 mld. lire sterline

Michael Sanders, economist în cadrul băncii Citigroup, aanticipat că Osborne va anunţa măsuri de ajustare fiscală învaloare de 25 mld. lire sterline (30 mld. euro), însă alţieconomişti vehiculează sume şi mai mari.

Şi Franţa se pregăteşte de noi reduceri de cheltuieli bugetare,pentru a putea economisi circa 100 mld. euro cu ajutorul cărorasperă să aducă până în 2013 deficitul bugetar în linie cu limitaimpusă de Uniunea Europeană, de 3% din PIB, scrie FinancialTimes.

Claude Gueant, secretar general la Palatul Elysee şi unul dintrecei mai de încredere consilieri ai preşedintelui francez NicolasSarkozy, a spus că măsurile respective vor fi decise în timpulrevizuirii anuale a cheltuielilor publice, în toamnă.

După ce şi Germania a pus pe tapet un plan de austeritate,Franţa stă sub presiunea de a prezenta modalităţi concrete princare să aducă gaura bugetară la 3% din PIB.

Franţa, spre coada plutonului

"Majoritatea statelor din zona euro au prezentat măsuridetaliate pe termen mediu, aşa cum a fost şi în cazul Germaniei,care nu ar avea atâta nevoie precum are Franţa. Hexagonul ar puteadetalia măsurile pe care intenţionează să le ia aşa cum a făcut cureforma pensiilor", a afirmat Laurence Boone, economist pentruBarclays Capital. Guvernul de la Paris se bazează pe o revenireeconomică robustă, care să furnizeze aproximativ jumătate din cele100 mld. euro de care statul are nevoie pentru a-şi acoperideficitul. Ceilalţi bani vor veni din reduceri de cheltuielibugetare şi majorări fiscale, însă Cabinetul francez a oferitpuţine detalii cu privire la acestea.

În primul rând, în perioada 2011-2013, cheltuielileguvernamentale (cu excepţia celor cu dobânzile şi pensiile) vor fiîngheţate, transferurile către autorităţile locale vor fieliminate, iar cheltuielile cu sistemul public de sănătate vor fimajorate într-un ritm mai lent.

De asemenea, vor fi eliminate scutiri de impozite în valoare de5 mld. euro pe an, în timp ce impozitele pe profitul companiilor şipe averi sunt anticipate să mai aducă încă 3,7 mld. euro la buget,pentru a acoperi deficitul sistemului de pensii.

Sezonul reducerilor de cheltuieli

Marea Britanie

  • Va suprataxa băncile, măsură prin care va strânge 2 mld. liresterline anual.
  • Va diminua cheltuielile bugetare.
  • Va introduce scutiri de impozite la salarii în valoare de 900mil. lire sterline pentru a încuraja creşterea economică.
  • Vrea să majoreze veniturile din impozitele pe câştigurile decapital.

Franţa

  • Cheltuielile guvernamentale (cu excepţia celor cu dobânzile şipensiile) vor fi îngheţate.
  • Transferurile către autorităţile locale vor fi eliminate.
  • Cheltuielile cu sistemul public de sănătate vor fi majorateîntr-un ritm mai lent.
  • Vor fi eliminate scutiri de impozite în valoare de 5 miliardede euro pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO