Business Internaţional

Marile bănci din SUA fac front comun pentru a bloca reformele anticriză

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Vlad Popescu

09.05.2013, 19:33 782

Marile bănci americane s-au asociat pentru a împiedica eforturile autorităţilor de reglementare şi ale congresmenilor de a reduce riscurile din sistemul financiar prin despărţirea operaţiunilor bancare comerciale, de credite şi economii, de activităţile de investiţii şi speculă.

Băncile au contractat lobbyişti influenţi din Washington pentru a reduce presiunile venite din direcţia autorităţilor şi a mediului politic în ceea ce priveşte consolidarea rezervelor de capital şi vânzarea unor active, în vederea reducerii riscului de a se ajunge din nou la salvarea instituţiilor financiare cu bani publici, transmite Wall Street Journal (WSJ).

Autorităţile de reglementare şi unii congresmeni consideră că marile bănci au rămas „too big to fail“, expresie utilizată în ultimii ani pentru a descrie o situaţie în care complexitatea operaţiunilor unei instituţii financiare ajunsă în pragul falimentului impune salvarea companiei cu bani publici pentru a evita o criză sistemică.

Marile bănci din SUA au menţinut până de curând o atitudine pasivă, discretă, faţă de noile reglementări introduse în urma crizei financiare din 2008.

Eforturile recente de lobby marchează o schimbare a strategiei băncilor, după ce nume mari din industrie, precum Goldman Sachs, Morgan Stanley sau Bank of America, au fost nevoite să renunţe la active profitabile pentru a evita constituirea de rezerve suplimentare de capital pentru a acoperi riscurile aferente acelor operaţiuni.

Activităţile de lobby sunt desfăşurate şi coordonate prin asociaţii patronale.

Mai multe bănci mari împreună cu Financial Services Forum, unul dintre cele mai importante grupuri patronale din industrie, au contractat serviciile consultantului Tony Fratto, fost consilier al preşedintelui George W. Bush pe probleme de comunicare.

Fratto a fost însărcinat de bănci cu pregătirea unui mecanism de „reacţie rapidă“ faţă de acuzaţiile autorităţilor de reglementare şi ale politicienilor că instituţiile de credit au activităţi prea extinse, prea riscante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO