Business Internaţional

Marile banci europene scot bani si din dobanda mica

26.07.2005, 18:50 15

Bancile europene sunt asteptate sa raporteze saptamana aceasta o majorare a castigurilor realizate in al doilea trimestru, ca urmare a cresterii profitului obtinut din activitati de brokeraj, cum este cazul germanilor de la Deutsche Bank, si a maririi volumului creditelor de consum acordate, situatie de care au beneficiat cele mai mari doua banci ale Spaniei.

Conform analistilor intervievati de Bloomberg, profitul celei mai mari institutii de creditare a Germaniei, Deutsche Bank, va avansa cu 19%. Profitul bancii spaniole Santander Central Hispano, exclusiv castigurile din vanzari de active, va creste cu 24%, iar cele ale celui de-al doilea creditor al Spaniei, cu 13%, dupa aceleasi estimari.

"Bancile scot bani din activitatile de tranzactionare cu actiuni, iar revigorarea creditului de consum indica faptul ca economia trece printr-o perioada favorabila, ceea ce inseamna prespective bune de castig", spune Filippo De Luca, manager la un fond de investitii elvetian cu active de 1,1 miliarde de dolari (900 milioane de euro).

Activitatile bancilor din cele 12 tari din zona euro sunt impulsionate si de situatia ca ratele dobanzii sa fie la cele mai scazute niveluri din 1946 pana in prezent, clientii fiind tentati sa apeleze mai mult la credite ipotecare si de consum.

Saptamana trecuta, Banco Popolar Espanol, numarul trei in Spania, a raportat o majorare a profitului cu 15%, alimentata de amplificarea veniturilor din imprumuturi si comisioane.

Santander ar putea beneficia de achizitia de anul trecut a bancii ipotecare britanice Abbey National, iar Banco Bilbao de pe urma cresterii cererii de credite la divizia sa mexicana, Mexican Bancomer.



"Atata timp cat ratele dobanzii raman jos, cererea imobiliara este sustinuta, iar expansiunea volumului creditelor ipotecare nu va incetini foarte mult", considera Son Nguyen, analist la un fond elvetian cu active de 61 de miliarde de dolari (50 de miliarde de euro). "Atat pentru Santander, cat si pentru BBVA, evolutia pietei din America Latina va fi decisiva", a mai comentat el.

Actiunile bancilor europene s-au apreciat in acest an cu 10%, conform indicelui Bloomberg 78 Europe Banks and Financial Services. Pretul titlurilor Santander a urcat cu 9,8%, cel al actiunilor Banco Bilbao cu 4,3%, iar valoarea de piata a Deutsche Bank s-a majorat cu 8,7%.

Se preconizeaza, de asemenea, ca in zilele urmatoare vor anunta profituri superioare perioadei similare a anului trecut si Lloyds TSB Group, a cincea mare banca a Marii Britanii, si HVB Group, numarul trei in Germania. Se asteapta ca Deutsche Bank, prima banca din randul celor mai puternice cinci banci europene care isi va raporta rezultatele, sa anunte la 28 iulie un profit in jurul a 781 de milioane de euro, fata de 656 milioane cu un an mai devreme, potrivit mediei estimarilor celor 17 analisti intervievati. In ultimele trei trimestre, compania a depasit previziunile analistilor in medie cu 35%.

O alta banca din Germania, HVB, se pare ca va anunta si ea o imbunatatire a castigurilor cu 9%, pana in jurul a 230 de milioane de euro, dupa vanzarea de actiuni in operatorul de centre medicale Rhoen-Klinikum.

HSBC Holdings si BNP Paribas, a doua, respectiv a patra mare banca din Europa, isi vor face publice raportarile financiare saptamana viitoare. marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels