Business Internaţional

Marţi s-a vândut la licitaţie cea mai scumpă carte din lume, cu 14 milioane de dolari

Marţi s-a vândut la licitaţie cea mai scumpă carte...

Autor: Octavian Calei

27.11.2013, 11:54 2864

Bay Psalm Book, una dintre cele 11 copii supravieţuitoare ale primei cărţi care a ieşit din tiparniţă în SUA, a fost adjudecată marţi pentru suma record de 14,2 milioane de dolari într-o licitaţie organizată de Sotheby’s în New York, scrie The Guardian.

Iniţial, analiştii preconizau că valoarea cărţii va ajunge la 30 de milioane de dolari, însă cu toate acestea a depăşit recordul anterior al preţului plătit pentru o carte, cel de 11,5 milioane de dolari din decembrie 2010, pentru „Birds of America”, scrisă John James Audubon.

Bay Psalm Book, o traducere rară din 1640 a Psalmilor biblici în engleză, a fost cumpărată marţi de către David Rubenstein, co-fondator şi co-CEO al fondului privat de investiţii Carlyle Group LP. Cartea va porni într-un circuit de împrumut la mai multe biblioteci de pe teritoriul SUA înainte de a fi plasată într-una din ele pe termen lung.

„Suntem bucuroşi că am stabilit un nou record mondial la o licitaţie de carte, lucru ce confirmă faptul că aceast titlu rămâne un punct de referinţă al culturii americane”, a spus David Redden, şef al departamentului cărţi Sotheby’s.

Bay Psalm Book a fost tipărită în 1640 la Cambridge, Massachusetts, şi este una dintre cele mai bine păstrate cărţi din cele 1.700 de exemplare tipărite în total.

Cartea a aparţinut bisericii protestante Old South din Boston şi a fost vândută pentru a obţine fondurile necesare acoperirii costurilor de reparaţie a clădirii şi pentru a finanţa activitatea congregaţiei. Biserica mai deţine încă o copie a cărţii, în timp ce alte restul copiilor supravieţuitoare se află în universităţi precum Harvard şi Yale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24