Business Internaţional

Masinile cu consum redus majoreaza profitul Toyota cu 32%

Masinile cu consum redus majoreaza profitul Toyota cu 32%

Toyota Avensis

06.08.2007, 19:52 19

Toyota Motor a anuntat o crestere a profitului cu aproximativ 32% in primul trimestru, compania continuand astfel seria de profituri trimestriale record, scrie International Herald Tribune.
Toyota a mai declarat ca se asteapta ca vanzarile pe cea mai importanta piata de desfacere a companiei, si anume piata nord-americana, sa nu inregistreze nicio scadere fata de valorile inregistrate anul trecut, in ciuda faptului ca economia Statelor Unite incetineste.
Oficialii Toyota au declarat ca profitul net al companiei inregistrat in trimestrul incheiat la 30 iunie a atins nivelul record de 4,13 miliarde de dolari (3,02 miliarde de euro). Profitul anuntat de compania japoneza i-a facut pe analisti sa fie de parere ca Toyota se indreapta spre al optulea an consecutiv de cresteri record ale profitului.
Compania japoneza a mai precizat ca cea mai activa perioada de vanzari pe piata nord-americana a fost cea curpinsa intre lunile aprilie si iunie, cand pretul ridicat al benzinei a facut ca interesul pentru masinile cu consum redus de combustibil, precum modelele Toyota Prius sau RAV4, sa creasca in randul populatiei.
Toyota a inregistrat cresteri ale vanzarilor pe toate pietele din lume pe care aceasta este prezenta, mai putin pe cea japoneza, unde piata autoturismele este saturata.
Astfel, analistii sunt de parere ca Toyota ar putea lua un avantaj considerabil in fata General Motors, ca lider pe piata internationala de autoturisme, mai ales acum, cand compania americana isi bazeaza foarte mult din activitate pe vanzarile pe pietele straine, ca o compensatie a scaderii acestora pe piata din Statele Unite. De asemenea, Toyota face eforturi sa-si intareasca prezenta pe noile piete precum Rusia sau China, reducand astfel dependenta pe care compania o are fata de piata americana, cea mai mare piata de autorisme din lume.
"Fara indoiala, anul acesta Toyota va fi numarul unu din lume in ceea ce priveste vanzarile", a declarat Shinji Kitayama, analist al Shinko Securities din Tokio.
"Unul din atuurile companiei este ca masinile sale se vand bine peste tot in lume", a mai adaugat el.
In primul trimestru, totalul vanzarilor companiei a crescut cu 3,4% atingand valoarea de 2,16 milioane de masini. Toyota a declarat ca cele mai mari cresteri ale companiei au fost inregistrate pe pietele din Asia, mai putin Japonia, unde vanzarile au crescut cu 15%, atingand numarul de 222.000 de masini. Pe piata nord- americana vanzarile au crescut cu 2%, ajungand la nivelul de 762.000 de masini. Vanzarile in Europa au crescut cu 8,1%, acestea atingand un numar total de 333.000 de autoturisme. Singura scadere inregistrata de Toyota a fost cea de pe piata japoneza, unde vanzarile au scazut cu 7,9%, numarul autoturismelor ajungand la 500.000.
In primele trei luni ale acestui an, grupul Toyota, care include si constructorul de masini mini Daihatsu, precum si cel de autocamioane Hino Motors, a pus capat suprematiei de 76 de ani a companiei americane General Motors, depasind la vanzari gigantul american cu aproximativ 100.000 de autoturisme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO