Business Internaţional

Maşinile s-au scumpit în Polonia, la noi preţurile au scăzut cu 10%

13.07.2010, 23:08 21

Polonia a înregistrat anul trecut o creştere medie de 2,2% apreţurilor de pe piaţa auto, germanii de la Volkswagen fiindsingurii jucători de profil care au redus preţurile, potrivit unuiraport al Comisiei Europene, scrie Warsaw Business Journal.
Potrivit companiei de cercetare Samar, în iunie au fostînmatriculate 27.714 automobile noi în Polonia, în creştere cu26,11% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi cu 19,94%faţă de luna mai 2010.
Astfel, Polonia se deosebeşte de alte 18 pieţe europene, undeproducătorii din domeniu au luat în general decizia de a reducepreţurile, aducând variaţia preţurilor în teritoriu negativ.
Declinul a fost mai accentuat în Slovenia (-13,4%), Lituania(-11,1%), Slovacia (-11%), România (-10,1%), Cehia (-9,4%), Malta(-9,2%) şi Bulgaria (-9,1%). Pieţele mai mari, aşa cum sunt Italia,Germania şi Franţa, au demonstrat că sunt mult mai stabile decâtcele ale statelor recent intrate în Uniunea Europeană, înregistrândîn medie o reducere de circa 1% în ceea ce priveşte preţurileautomobilelor.
Potrivit Comisiei Europene, guvernele au început să ofere subvenţiipentru achiziţia de maşini ecologice noi, dând şanse parcului autode a se îmbogăţi cu modele care poluează mult mai puţin. În timp ceMarea Britanie rămâne în continuare cea mai stabilă piaţă auto, încondiţiile în care preţurile din această ţară au cunoscut un avansde 11,2%, şi evoluţia an la an în cazul Poloniei este extrem depromiţătoare.
"Avem o piaţă destul de stabilă care, bineînţeles, gândindu-ne înperspectivă, este mult mai asemănătoare Germaniei decât României,spre exemplu", a declarat Andrzej Halarewicz, director al companieide cercetare JATO Dynamics din Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO