Business Internaţional

Merkel respinge criticile pe tema migrării, dar nu ar găzdui refugiaţi acasă

Merkel respinge criticile pe tema migrării, dar nu ar...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

13.10.2015, 10:13 126

"Eu consider că face parte din umanitatea fundamentală a ţării noastre să primească un refugiat cu simpatie, ca pe orice altă fiinţă umană", a declarat cancelarul pentru cotidianul popular Bild.

Ar fi pregătită, totuşi, să primească acasă refugaţi, aşa cum fac numeroşi germani? "Chiar dacă îi respect mult pe cei care o fac, nu-mi pot imagina asta în prezent", a răspuns Merkel.

"Sondajele nu sunt unitatea mea de măsură", a adăugat ea, în contextul în care popularitatea sa şi a partidului său, Uniunea Creştin-Democrată (CDU, conservatori), a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, din cauza afluxului de refugiaţi în Germania, care provoacă tensiuni în cadrul familiei politice conservatoare a cancelarului.

În pofida acestei nemulţumiri tot mai mari, Angela Merkel rămâne pe poziţie şi a pornit o ofensivă în încercarea de a convinge o opinie publică cu tot mai multe îndoieli faţă de meritele acestei politici.

Ea respinge ideea de a închide frontierele, reclamată de formaţiunea-soră a CDU din Bavaria, Uniunea Creştin-Socială (CSU), care o critică pe Merkel de mai multe săptămâni.

"Sarcina mea, în calitate de cancelar, nu este este să răspândesc îngrijorarea cât e ziua de lungă, ci să lucrez (...) la găsirea unor soluţii la probleme şi să calmez îngrijorările", a insistat ea, o critică indirectă adresată CSU.

Merkel consideră că are în continuare susţinerea partidului său. "Sunt ferm convinsă de acest lucru. Să existe membri CDU care să-şi facă griji, nu m-ar surprinde. Noi suntem un mare partid popular, în care există întotdeauna mai multe curente: liberale, creştin-democrate şi conservatoare", a subliniat ea.

Cancelarul a îndemnat Europa, încă o dată, la solidaritate şi a promis să accelereze construirea de locuinţe pentru ca migranţii să fie primiţi mai bine în Germania, o ţară care aşteaptă între 800.000 şi peste un milion de solicitanţi de azil anul acesta.

De asemenea, ea a anunţat că vrea să accelereze şi expluzările din Germania, în cazul migranţilor care nu au "nicio perspectivă să poată să rămână".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24