Business Internaţional

Mesaj încurajator de la Angela Merkel: un deal cu Grecia este încă posibil

Mesaj încurajator de la Angela Merkel: un deal cu Grecia...

Autor: Anca Dumitrescu

18.06.2015, 11:46 1204

Tensiunile au atins cote înalte. Premierul elen Alexis Tsipras vrea să se poziţioneze ca un lider puternic, gata să respingă un acord care ar dezavantaja Grecia, el acuzând creditorii de intenţii incorecte. Tsipras efectuează joi şi vineri o vizită în Rusia, însoţit de mai mulţi miniştri, pentru a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Este a doua vizită pe care Tsipras o efectuează în Rusia în mai puţin de două luni. De această dată, premierul elen vizitează Rusia cu scopul de a susţine candidatura unor companii greceşti la construirea unui gazoduct care va fi exploatat de către gigantul rus Gazprom, un proiect care irită atât UE, cât şi Statele Unite.

În aceste condiţii, ar putea depinde de Merkel, liderul ţării care este cel mai mare contributor la programul de salvare a Greciei, de a aduce discuţiile la un numitor comun şi la obiective realiste, într-un discurs adresat parlamentarilor germani.

Situaţia esate urmărită îndeaproape şi de preşedintele Rezervei Federale a Statelor Unite, Janet Yellen, care a avetizat asupra riscurilor de extindere a tensiunilor de pe pieţele europene, dacă nu se va ajunge la un acord în cazul Greciei.

Înainte de reuniunea Eurogroup, considerată ultima şansă a unui acord, optimismul este la un nivel foarte scăzut.

"Ar fi de ajutor dacă ar exista mai multă onestitate în discuţiile despre Grecia", a spus vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Oficiali din Olanda şi Portugalia anticipează eşecul discuţiilor, în timp ce Guvernul Irlandei face planuri de rezervă pentru defaultul sau ieşirea Greciei din zona euro, a declarat o sursă apropiată situaţiei.

Indicele ASE al bursei din Atena a scăzut miercuri pentru a patra şedinţă consecutiv şi a închis la cel mai redus nivel din aproape trei ani, după ce Tsipras a declarat că este pregătit să spună un "mare nu", în cazul în care va considera că acordul cu creditorii internaţionali ar fi defavorabil Greciei.

În lipsa acordului cu Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi FMI, referitor la reformele necesare economiei, Grecia nu poate primi restul de 7,2 miliarde de euro din programul de 240 de miliarde de dolari care se încheie pe 30 iunie. Statul elen trebuie să plătească FMI datorii de 1,6 miliarde de euro scadente în iunie.

În ajunul întâlnirii miniştrilor de Finanţe, ministrul german Wolfgang Schaeuble, unul dintre cei mai aspri critici ai Greciei, a afirmat într-o audiere parlamentară că Guvernul din care face parte se pregăteşte pentru ce este mai rău, iar opinia sa este împărtăşită şi de alţi oficiali.

Blocajul pune presiune pe liderii europeni să rezolve neînţelegerile legate de taxa pe vânzări, pensii şi legislaţia muncii din Grecia la summit-ul UE care va avea loc pe 25-26 iunie la Bruxelles, cu doar câteva zile înainte de expirarea programului de salvare.

În Statele Unite, Yellen a avertizat miercuri, după şedinţa de politică monetară a Rezervei Federale, că eşecul negocierilor pentru salvarea Greciei poate afecta perspectivele economie ale Europei şi pieţele financiare internaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24